Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Worms város , Németország

 Worms város , Németország

 Worms „megyei jogú város" Németországban , a Rajna- Pfalz tartomány délkeleti részén, a Rajna- folyó nyugati partján. A város Rajna–Neckar háromszögnek egyik fontos központja. A várost a kelták alapították, Kölnnel, valamint Trierrel vetekszik a Németország legidősebb városa címért.

A város környékét már Kr. e. 5000 körül is lakták, földművesek és állattenyésztők. 1896 és 1951 között 25 sírt tártak fel a korai bronzkorból. A környék legrégebbi neve a kelta Borbetomagus volt, (jelentése: Borbet földje) Később a rómaiak a várost 3.-ok, és 4.-ik században Vangionen Civitas Vangionumnak nevezték. A várost a 6., 7. század óta nevezik Wormsnak. A frank korban a városban püspökséget alapítottak, amelynek egyik püspöke, Berchtulf részt vett a 614-es párizsi zsinaton. A Karolingok uralkodása alatt Worms egy katonai központ volt, nem messze a királyi udvartól.

Worms büszkesége: Szent Péter székesegyház / Kép: Christian Mueller
A Nibelungenbrücke hídtornya

 Ahogy más városokban is, a szabadabb gondolkodásbeli lehetőségek miatt itt is gyorsan elterjedt a reformáció gondolatvilága. Ez felgyorsult az 1521-es wormsi birodalmi gyűlés után, ahol Luther Márton V. Károly császár előtt védte meg a wittenbergi 95 tételét. X. Leó pápa 1521 januárjában kiközösítette Luthert. Általában ezt követte volna a császári tilalom. De a császári potentátok és a nemesi osztályok meggyőzték V. Károly királyt Luther kihallgatásáról a császári országgyűlésen. Charles garantálta Luther biztonságos továbbjutását.

A tárgyalásra a püspöki palotában 1521. április 17–18-án került sor. Luther nem volt hajlandó visszavonulni. A király másnap kihirdette birodalmi tilalmát, amelyet május 8-án adtak ki (Worm ediktuma). Ettől kezdve Luther írásait tiltották. Senki sem engedhetett neki szállást, és minden állampolgár utasítást kapott, hogy pápai kezekbe adja.

Worms a reformáció egyik központja lett. 1524-ben itt nyomtattak ki először evangélikus istentiszteleti szövegeket, és William Tyndale itt adta ki az első angol nyelvű Újszövetséget 1526-ban. A városi tanács kísérlete az 1525-ös parasztfelkelés során a püspöki „gondnokság" végleges levetésére azonban kudarcot vallott. Bár Worms evangélikus város lett (katolikusok 1792-ig nem lehettek tagjai a városi tanácsnak), a püspök és az egyházi személyek megtartották előjogaikat és a dómot.

1689-ben, a pfalzi örökösödési háború során XIV. Lajos francia király csapatai lerombolták a várost. 1792-ben a francia forradalom háborúiban francia kézre került, 1814-ig, a napóleoni háborúk végéig Franciaországhoz tartozott. 1816-tól a Hesseni Nagyhercegség  része volt, az egységes Német Birodalom létrejöttéig.

Luther Márton

 A városi könyvtár több mint 600 reformációs kiadványt is tartalmaz, amelyek közül sokat maga Luther készített. 

Worms-ban találhatjuk meg a Nibelungenlied 1200 körül írt, a középkor legfontosabb német hőskölteményét, amely 2009 óta az UNESCO világörökségének része.

"Warmaisa", a város héber neve, a város a zsidó történelem számos építészeti bizonyítékáról is híres . Aligha lehet más európai nagyváros, amely jobban  ötvözné tíz évszázad ennyi fontos épületét és hagyományát olyan kis területen, mint Worms. Erre emlékeztet a "Heiliger Sand" zsidó temető, a szecessziós stílusú gyászterem, a zsidó negyed a zsinagógával és a Zsidó Múzeum.

Így nézhetett ki Luther idejében 1521 körül, a püspöki palota; 3-D makett a FaberCourtial által. Kép: worm.de

 A második világháborúban két szövetséges légitámadás után (1945. február 21., 1945. március 18.) a város szinte teljesen romba dőlt. A támadás során néhány perc alatt összesen 1100 tonna bombát dobtak le a belvárosra.

A Rajna "látószögéből" / Kép: wikipédia
Dió Magazin - 2022 - Január
Nyulak
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/