Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Worms város , Németország

 Worms város , Németország

 Worms „megyei jogú város" Németországban , a Rajna- Pfalz tartomány délkeleti részén, a Rajna- folyó nyugati partján. A város Rajna–Neckar háromszögnek egyik fontos központja. A várost a kelták alapították, Kölnnel, valamint Trierrel vetekszik a Németország legidősebb városa címért.

A város környékét már Kr. e. 5000 körül is lakták, földművesek és állattenyésztők. 1896 és 1951 között 25 sírt tártak fel a korai bronzkorból. A környék legrégebbi neve a kelta Borbetomagus volt, (jelentése: Borbet földje) Később a rómaiak a várost 3.-ok, és 4.-ik században Vangionen Civitas Vangionumnak nevezték. A várost a 6., 7. század óta nevezik Wormsnak. A frank korban a városban püspökséget alapítottak, amelynek egyik püspöke, Berchtulf részt vett a 614-es párizsi zsinaton. A Karolingok uralkodása alatt Worms egy katonai központ volt, nem messze a királyi udvartól.

Worms büszkesége: Szent Péter székesegyház / Kép: Christian Mueller
A Nibelungenbrücke hídtornya

 Ahogy más városokban is, a szabadabb gondolkodásbeli lehetőségek miatt itt is gyorsan elterjedt a reformáció gondolatvilága. Ez felgyorsult az 1521-es wormsi birodalmi gyűlés után, ahol Luther Márton V. Károly császár előtt védte meg a wittenbergi 95 tételét. X. Leó pápa 1521 januárjában kiközösítette Luthert. Általában ezt követte volna a császári tilalom. De a császári potentátok és a nemesi osztályok meggyőzték V. Károly királyt Luther kihallgatásáról a császári országgyűlésen. Charles garantálta Luther biztonságos továbbjutását.

A tárgyalásra a püspöki palotában 1521. április 17–18-án került sor. Luther nem volt hajlandó visszavonulni. A király másnap kihirdette birodalmi tilalmát, amelyet május 8-án adtak ki (Worm ediktuma). Ettől kezdve Luther írásait tiltották. Senki sem engedhetett neki szállást, és minden állampolgár utasítást kapott, hogy pápai kezekbe adja.

Worms a reformáció egyik központja lett. 1524-ben itt nyomtattak ki először evangélikus istentiszteleti szövegeket, és William Tyndale itt adta ki az első angol nyelvű Újszövetséget 1526-ban. A városi tanács kísérlete az 1525-ös parasztfelkelés során a püspöki „gondnokság" végleges levetésére azonban kudarcot vallott. Bár Worms evangélikus város lett (katolikusok 1792-ig nem lehettek tagjai a városi tanácsnak), a püspök és az egyházi személyek megtartották előjogaikat és a dómot.

1689-ben, a pfalzi örökösödési háború során XIV. Lajos francia király csapatai lerombolták a várost. 1792-ben a francia forradalom háborúiban francia kézre került, 1814-ig, a napóleoni háborúk végéig Franciaországhoz tartozott. 1816-tól a Hesseni Nagyhercegség  része volt, az egységes Német Birodalom létrejöttéig.

Luther Márton

 A városi könyvtár több mint 600 reformációs kiadványt is tartalmaz, amelyek közül sokat maga Luther készített. 

Worms-ban találhatjuk meg a Nibelungenlied 1200 körül írt, a középkor legfontosabb német hőskölteményét, amely 2009 óta az UNESCO világörökségének része.

"Warmaisa", a város héber neve, a város a zsidó történelem számos építészeti bizonyítékáról is híres . Aligha lehet más európai nagyváros, amely jobban  ötvözné tíz évszázad ennyi fontos épületét és hagyományát olyan kis területen, mint Worms. Erre emlékeztet a "Heiliger Sand" zsidó temető, a szecessziós stílusú gyászterem, a zsidó negyed a zsinagógával és a Zsidó Múzeum.

Így nézhetett ki Luther idejében 1521 körül, a püspöki palota; 3-D makett a FaberCourtial által. Kép: worm.de

 A második világháborúban két szövetséges légitámadás után (1945. február 21., 1945. március 18.) a város szinte teljesen romba dőlt. A támadás során néhány perc alatt összesen 1100 tonna bombát dobtak le a belvárosra.

A Rajna "látószögéből" / Kép: wikipédia
Amikor kevés a szó
Zsiráfok napelemmel működő nyomkövetővel
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. július 01. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/