Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Víz alatti karácsony, avagy ahogyan a halak énekelnék a Jingle Bells- t. A hangfelvétel önmagáért beszél.

 Víz alatti karácsony, avagy ahogyan a halak énekelnék a Jingle Bells- t. A hangfelvétel önmagáért beszél.

 A kutatók a SEA LIFE londoni akváriumban rögzítették a halak által kialakított dallamos hangokat, majd ezután összekeverték őket a Jingle Bells vízi változatával a híres Abbey Road Studiosban.

Steve Simpson professzor az Exeteri Egyetemen olyan hangrögzítővel készített felvételeket, amely a víz alatti hanghullámokat érzékeli. Noha a legtöbb ember azt gondolja, hogy a halak nem különösebben hangosak , Simpson azt mondja, hogy a hang valójában létfontosságú sok vízi faj számára . Egy nyilatkozatában bővebben is kifejtette, hogy „számos ok miatt adnak ki hangokat a halak, ideértve a területek védelmét, a ragadozókkal szembeni figyelmeztetést és az udvarlást is ."

Víz alatti hidrofonokkal hallgatták meg az akvárium 300 bohócát, akik felkavarodtak, felbukkantak és zajokat gerjesztettek, miközben az egyének megpróbálták igazolni egymás feletti dominanciájukat. A vita a natív rákok között is előtérbe került, a harcosok nyilvánvalóan az élelmiszerért küzdöttek egymással. A felvett hangok között szerepeltek a tengeri lovak kattintásai, amikor zajosan bonyolították  le az étkezést, valamint a folyamatosan morgó zaj, melyet egy európai íjhal hallatott.

James Wright, a SEA LIFE londoni akvárium kurátora, elmagyarázta, hogy „a hang fontos szerepet játszik óceánjaink egészségében, és ki akartuk deríteni, hogy a londoni akvárium különféle halfajai hogyan kommunikálnak egymással vagy  legalábbis próbáltunk keresni egy olyan halat, amelynek énekhatása olyan, mint Mariah Careynek karácsonykor. "

Hát , ha nem is találták meg azt a csodás torkú énekes halat, egy biztos, a dalocska így is jól sikerült.

Forrás: IFLScience


Kép: wallhere.com
Időjós
Tervezgetés

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 26. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/