Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Egy apró területen virágzó korallzátonyokat találtak

A búvárok gondos jegyzeteket készítettek a korallborításról, meghatározott helyeken. Abby Knipp / Kép: IFLScience

Egy apró területen virágzó korallzátonyokat találtak

 A korallzátonyok szerte a világon haldokolnak. Találtak ugyan néhány kivételt, de kicsik és elszigeteltek. Most azonban egy nagyobb területről számoltak be, ahol a Turks- és Caicos-szigetek zátonyai nyilvánvalóan érintetlenül vitorláztak a globális fehérítő események révén. Még a sérülést elszenvedő korallok is meglepően jól helyrejöttek.

A korallzátonyokat egyszerre több fenyegetés sújtja: szennyezés, túlhalászás és a turisták általi halálos szeretet. Még a mindentől jól védett zátonyok is meghalnak, amikor a víz hőmérséklete emelkedik. Amikor a korallok túlmelegednek, kiürítik azokat a szimbiotikus fotoszintetikus algákat, amelyek mind színüket, mind táplálékuk nagy részét adják, és fehér megjelenést okoznak, amelyet fehéredésnek hívnak. A korallok helyreállhatnak a fehéredés után, de ha túl sokáig tart, akkor elpusztulnak.

Különösen súlyosan érintette ez a probléma a Karib-térséget, mivel az 1970-es évek óta elveszítette koralljainak 80 százalékát. A máris rossz helyzet sokkal rosszabbá vált a 2014-17-es globális fehérítőesemény során.

2012 óta a Turks- és Caicos-szigetek brit tengerentúli függőségében végzett polgári tudományos program 104 merülési helyet vizsgált Caicos-sziget déli részén. Amikor Abby Knipp, az Urbanói Champaign Illinois Egyetemen  egyetemi hallgatója áttekintette az adataikat, kellemesen meglepődött. Megállapításaikat az Applied Science folyóiratban  közölték .

"A Törökországban és a Caicos-szigeteken található Boulder típusú korallok nem mutattak szignifikáns fehéredő hatást a 2015 végén elért csúcsos hőhatás eredményeként" - mondta egy nyilatkozatában. A sík típusú korallok fehéredést szenvedtek el ugyan, de gyorsan helyrejöttek. Pigmentációs szintjük a magas hőhatás után néhány hónapon belül visszatért a normál szintre. "

Úgy valószínűsítik, hogy a víz időben való lehűlését elősegítette a szigeten áthaladó Irma és Maria hurrikán. A nagy hurrikánok közvetlen találatai révén a korall kolóniák romokká válhatnak, de a nagy viharok hidegebb vizet is hoznak a mélységből. A hurrikán ösvényéhez közeli, de nem benne lévő helyek esetében ez elég lehet ahhoz, hogy túléljék a halálos hőt. A mérsékelt turisztikai nyomás és a környező ökoszisztémák kevesebb károsodása szintén része a dél-caicosi képnek.

Előfordulhat azonban, hogy ezeken a zátonyokon valami jelenleg ismeretlen folyik és felhasználható korallok mentésére másutt, ha azonosítani tudjuk. Néhány Hawaii- tól és a Nagy - Zárózátony  déli végén található zátonyokról szintén kiderült, hogy ellenállnak a globális trendnek, ám a legújabb felfedezés nagyobb léptékű.

Forrás: IFLScience

Az utolsó ovis nyár
20.000 éves glyptodon lelet egy argentin farmer lá...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. július 01. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/