Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Virágok beporzása szappanbuborékkal?

Kép: IFLScience.com

 Virágok beporzása szappanbuborékkal?

 Mint azt már oly sokszor hallottuk, az emberi beavatkozás, a rovarok élőhelyeinek pusztulásához, valamint a rovarirtók okozta létszámcsökkenésükhöz vezet.  Mindez rettenetes hír az emberiség számára, hiszen a beporzóink hiányában a növénytermesztés sem lehet eredményes. Elképzelni sem lehet milyen következményeket hozhat ezeknek az apró teremtményeknek a kihalása. Az emberiség azonban még mindig nem hajlandó eredményesen változtatni eddigi életmódján, inkább más megoldásokra törekednek kutatók, mégpedig gépekkel próbálják helyettesíteni a szorgos rovarok munkáját.  

Azért nem kell megijednünk, nem fognak apró repülő robotok rajzani a termőföldeken,  ennél azért  kellemesebb megoldást sikerült találni.

A beporzó populációk csökkenésének kompenzálására a tudósok valóban megkíséreltek robot beporzótechnológiát létrehozni , és az iScience   folyóiratban közzétett új tanulmány azt állítja, hogy a méhek és a pillangók hatékony pótlását fedezték fel ennek eredményeképpen. 

De hát, ha nem apró repülő rovarrobotok , akkor mi lehet a megoldás? A válasz: egyszerű szappanbuborékok pollennel megtöltve.

 Laboratóriumban mikroszkóppal megállapították, hogy a buborék valóban szállítja a virágport. Mijako és kollégái olyan "kémiailag feljavított" buborékot fejlesztettek ki, amelyeknek darabja akár 2000 virágporszemet is szállít.

 A japán Nomi Tudományos és Technológiai Intézetben kifejlesztett, ironikusan alacsony színvonalú kialakítás lényegében azt jelenti, hogy egy "buborékfegyvert" hoztak létre pollentöltött oldattal. A beporzó buborékos lövedékeket egy gyümölcsös közepén békésen szabadon eresztik, amelyek aztán beporozzák a virágokat. A jelentés szerint a buborékok hatékonyan kiegészítik az eltűnő méhek munkáját.

"Úgy hangzik, mint egy mese, de a funkcionális szappanbuborék lehetővé teszi a hatékony beporzást és biztosítja, hogy a gyümölcsök minősége megegyezzen a hagyományos beporzással." - mondta Eijiro Miyako vezető szerző nyilatkozatában , az Anyagtudományi Iskola egyetemi docensének. "A távoli beporzás más típusaival összehasonlítva a funkcionális szappanbuborékok innovatív potenciállal és egyedülálló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint például a pollenszemcsék hatékony és kényelmes szállítása a célzott virágokba."

A találékony megoldás ragyogó eredetű történetet is tartalmaz:

Miyako és munkatársai éppen egy prototípuson dolgoztak ami mi más lehetett volna, mint egy apró drón. Amikor a drón közvetlenül szórt pollent a növényekre, az eljárás közben károsította a virágokat, noha csak két centiméteres volt. A csalódott Miyako egy kis szünetet tartott.

Egy nap az otthonukhoz közeli parkban játszott a kisfiával, buborékokat fújtak. Az egyik buborék a gyerek arcára szállt, Mijako innen merítette az ötletet. Egyértelmű lett számára, hogy a buborékok szelíd felépítésük révén tökéletes beporzót jelenthetnek a törékeny virágok számára.

 Drónokkal két méteres magasságból 90 százalékos volt a sikerráta.

Forrás: IFLScience! 

Miklós püspök és a fagombok
Mindenki fája

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 29. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/