Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Világító tengerpart, avagy a Sea Sparkle jelenség

Kép: www.discoveranimals.co.uk

 Világító tengerpart, avagy a Sea Sparkle jelenség

 A tengeri csillogás - vagy biolumineszcens plankton - egy varázslatos kék fény, amelyet Leonardo DiCaprio The Beach című filmje tett híressé. Ez a fajta biolumineszcencia megtalálható az egész Föld bolygón, beleértve Japánt, az Államokat, Balit, Thaiföldet és a Karib-térséget.

A legtöbb természeti jelenséghez hasonlóan óriási kihívás, hogy a megfelelő időben, jó helyen legyünk, hogy megpillanthassuk ezt a hihetetlen csodát. A biolumineszcens plankton virágzását köztudottan nehéz megjósolni, és leggyakrabban az óceánon kívül fordulnak elő. Csak akkor láthatjuk őket a szárazföldről, ha az árapály áramlása miatt a part felé nagy számban kimosódnak.

Noctiluca scintillans

A biolumineszcencia bekövetkezéséhez a planktont meg kell mozgatni vagy meg kell zavarni. Általában akkor látjhatjuk a kék fényüket, amikor a hullám a partvonalra csapódik. Ha a tenger különösen nyugodt, érdemes felkavarni a vizet az ellenőrzés érdekében; például dobj egy követ a tengerbe, és ha ott van a plankton, élénk kék fénycseppekkel jutalmazza. 

A jelenség okozója a Noctiluca scintillans. Ez a világító ostoros állatka planktonokkal táplálkozik, de baktériumokat és halikrákat is elfogyaszt. Gyakorlatilag minden óceánban megtalálható, gyakran a partok mentén és a torkolatokban is , vagyis olyan területeken, amelyek lehetővé teszik a fototróf zsákmány gyors növekedését a magas tápanyag-koncentráció miatt. 

Ennek az élelmiszer-forrásnak a magas koncentrációja tömeges szaporodáshoz és algavirágzás kialakulásához is vezet. Maga a Noctiluca scintillans nem mérgező, de nagy mennyiségű ammóniumot szabadíthat fel, amely veszélyes a halakra.

Farkas Cs. Tekla: Könyvajánló felnőtteknek
A Járványos asszony
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/