Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Világító élőlények

Tintahal / Kép: folyoiratok.oh.gov.hu

 Világító élőlények

Világító gombák / Kép: eloben.hu

 Az élő organizmusok sötétben való világítóképessége, az úgynevezett biolumineszcencia valójában a kemilumineszcencia speciális esete.
A tudósok úgy vélik, hogy az összes mélytengeri (200 méter alatti mélységű) tengeri élőlény (hal, tintahal, medúza, férgek, korallok stb.) 90% -a képes valamilyen mértékben fényt generálni.
Ugyanakkor a biolumineszcencia sokkal ritkábban fordul elő a szárazföldi és édesvízi élőlényekben (bizonyos típusú gombák, penész, rovarok, csigák stb.). Ugyanakkor a hüllők, kétéltűek, madarak és emlősök képviselői között ez a jelenség még nem került elő. egyáltalán.
Jelenleg a tudomány több tucat különböző kemilumineszcens reakciót ismer, amelyek felelősek az élő szervezetek ragyogásáért.

Világító medúza / Kép: kidnews.hu
Világító gombák / Kép: erdekesvilag.hu

 Az ilyen sokféleség a tudósok szerint arról tanúskodik, hogy az ilyen élőlények többsége önmagában fejlesztette ki a biolumineszcencia képességét az evolúció során, és nem örökölte azt a közös őstől mindenki számára. 

Bár az ilyen reakciók mechanizmusának részletes vizsgálata nem mindig lehetséges, a puhatestűek, rovarok és férgek egyes fajainak biolumineszcenciájának alapjait meglehetősen jól tanulmányozták. Érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb biolumineszcens lény képes irányítani és szabályozni az izzó folyamatokat, csökkentve vagy növelve a fény intenzitását, szakaszos jeleket kibocsátva stb.


Horgászhal / Kép: Elte online

 Miért ragyognak?

Vannak akik, hogy világítsanak a partner megtalálása érdekében, vannak akik a ragadozók megtévesztése és a kíváncsi zsákmány csalogatása miatt. Így például apró, fél milliméter átmérőjű dinoflagelláták (páncélos ostorosok), hogy megzavarják a halakat, képesek a vízben látható fényvillanásokat kibocsátani akár 5 méteres távolságra is. Számos halfaj, garnélarák és tintahal rendelkezik a hasán elhelyezkedő fénykibocsátó szervekkel. Az alsó törzs kiemelése segít a biolumineszcens fajoknak elkerülni a lelepleződést.

A mélytengeri ragadozó horgászhalak pedig éppen ellenkezőleg, a hátúszójuk egyik nyúlványát horgászbottá alakították, amelynek végén világító "féreg" van, amellyel túlságosan kíváncsi zsákmányt csalogatnak közvetlenül a szájukba.


A tudósok pedig a biolumineszcencia gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit vizsgálják. Például sötétben világító fák létrehozása az utcai lámpák helyettesítésére, vagy növények, amelyek jelzik a gazdáknak az öntözést vagy a takarmányozást.
Eközben ma már kaphatók fluoreszkáló háziállatok is. A géntechnológiával módosított zebrafish akváriumi halakat (kereskedelmi név - Glofish) hivatalosan az Egyesült Államokban értékesítik darabonként 19 dollárért. Öt különböző színben (narancs, zöld, kék, piros és lila) kapható, ezek a halak sötétben fényesen ragyognak.

Az utolsó ovis nyár
2019-es újítások: Egy autó, amely mindent lát, ava...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. október 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/