Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Világító élőlények

Tintahal / Kép: folyoiratok.oh.gov.hu

 Világító élőlények

Világító gombák / Kép: eloben.hu

 Az élő organizmusok sötétben való világítóképessége, az úgynevezett biolumineszcencia valójában a kemilumineszcencia speciális esete.
A tudósok úgy vélik, hogy az összes mélytengeri (200 méter alatti mélységű) tengeri élőlény (hal, tintahal, medúza, férgek, korallok stb.) 90% -a képes valamilyen mértékben fényt generálni.
Ugyanakkor a biolumineszcencia sokkal ritkábban fordul elő a szárazföldi és édesvízi élőlényekben (bizonyos típusú gombák, penész, rovarok, csigák stb.). Ugyanakkor a hüllők, kétéltűek, madarak és emlősök képviselői között ez a jelenség még nem került elő. egyáltalán.
Jelenleg a tudomány több tucat különböző kemilumineszcens reakciót ismer, amelyek felelősek az élő szervezetek ragyogásáért.

Világító medúza / Kép: kidnews.hu
Világító gombák / Kép: erdekesvilag.hu

 Az ilyen sokféleség a tudósok szerint arról tanúskodik, hogy az ilyen élőlények többsége önmagában fejlesztette ki a biolumineszcencia képességét az evolúció során, és nem örökölte azt a közös őstől mindenki számára. 

Bár az ilyen reakciók mechanizmusának részletes vizsgálata nem mindig lehetséges, a puhatestűek, rovarok és férgek egyes fajainak biolumineszcenciájának alapjait meglehetősen jól tanulmányozták. Érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb biolumineszcens lény képes irányítani és szabályozni az izzó folyamatokat, csökkentve vagy növelve a fény intenzitását, szakaszos jeleket kibocsátva stb.


Horgászhal / Kép: Elte online

 Miért ragyognak?

Vannak akik, hogy világítsanak a partner megtalálása érdekében, vannak akik a ragadozók megtévesztése és a kíváncsi zsákmány csalogatása miatt. Így például apró, fél milliméter átmérőjű dinoflagelláták (páncélos ostorosok), hogy megzavarják a halakat, képesek a vízben látható fényvillanásokat kibocsátani akár 5 méteres távolságra is. Számos halfaj, garnélarák és tintahal rendelkezik a hasán elhelyezkedő fénykibocsátó szervekkel. Az alsó törzs kiemelése segít a biolumineszcens fajoknak elkerülni a lelepleződést.

A mélytengeri ragadozó horgászhalak pedig éppen ellenkezőleg, a hátúszójuk egyik nyúlványát horgászbottá alakították, amelynek végén világító "féreg" van, amellyel túlságosan kíváncsi zsákmányt csalogatnak közvetlenül a szájukba.


A tudósok pedig a biolumineszcencia gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit vizsgálják. Például sötétben világító fák létrehozása az utcai lámpák helyettesítésére, vagy növények, amelyek jelzik a gazdáknak az öntözést vagy a takarmányozást.
Eközben ma már kaphatók fluoreszkáló háziállatok is. A géntechnológiával módosított zebrafish akváriumi halakat (kereskedelmi név - Glofish) hivatalosan az Egyesült Államokban értékesítik darabonként 19 dollárért. Öt különböző színben (narancs, zöld, kék, piros és lila) kapható, ezek a halak sötétben fényesen ragyognak.

Nagyboldogasszony napja
A hóember
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. július 01. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/