Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Világelső lett a magyar nemzeti atlasz angol nyelvű kiadása

 Világelső lett a magyar nemzeti atlasz angol nyelvű kiadása

Kép: nemzetiatlasz.hu

 A legrangosabb nemzetközi szakmai kitüntetést nyerte el Tokióban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Földrajztudományi Intézet szerkesztésében megjelent Magyarország Nemzeti Atlasza – Természeti környezet című kötet angol kiadása. A nagyméretű, reprezentatív kötet több mint 40 résztvevő közül érdemelte ki az "ICA International Cartographic Exhibition Award Winner" címet.

A MTA közlése szerint a Nemzetközi Térképészeti Társulás  júliusban rendezte meg Tokióban a Nemzetközi Térképészeti Konferenciát, amit hagyományosan kétévente tartanak. Az esemény keretein belül került sor a nemzetközi térképészeti kiállításra, amely mindig az előző két év legjelentősebb kartográfiai alkotásait vonultatja fel egy előzetes válogatást követően.

Az MTA honlapján olvasható tájékoztatás szerint a nemzetközi szakmai zsűri hét kategóriában díjazta az elmúlt két évben megjelent térképészeti alkotásokat. Az első helyezést a kötet angol nyelvű kiadása az "Atlasz" kategóriában nyerte el. A kategória nyertese 2015-ben Hollandia, 2017-es díjazottja pedig Dél-Korea volt.

A közlés szerint a zsűri méltatásában kiemelte az átfogó atlasz kartográfiai sokszínűségét, amellyel Magyarország és környezetének természeti állapotát mutatja be infografikák, grafikonok és szöveges leírások kíséretében. Az egy csokorba gyűjtött, szemléletes tematikus térképeket lapozgatva olyan témakörök területi sajátosságairól tájékozódhatunk, mint a mérnökgeológia, a földrengések, az éghajlati elemek várható változása, az időjárási rekordok, a talaj-, réteg- és karsztvizek, ásvány- és hévizeink, talajaink jellemzői, a földminőség, a tájtípusok és tájkarakterek, a tájképi értékesség, a hazai élővilág elképesztő fajgazdagsága, a környezet állapota és a hulladék kezelése, védett természeti területeink, az ökoturizmus, a kiemelkedő fontosságú hazai természeti veszélyek: az ár- és belvíz, az aszály, a talajerózió, az özönfajok terjedése és a virágpor allergia.

Magyarország Nemzeti Atlaszának új kiadását 2018. szeptemberében mutatták be Budapesten az MTA Székházában, ezt követően 2019-ben jelent meg annak angol nyelvű változata. Az új atlasz tartalma az MTA vezetésével, Kocsis Károly akadémikus főszerkesztésében készült. A munkában számos kormányzati szerv, háttérintézmény és egyetem is részt vett.


Forrás: mti.hu
A zöld pöttyös gömbhal ( Tetraodon nigroviridis)
A pitypang útja
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. május 08. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/