Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Vietnámi mohabéka született a debreceni állatkertben

Kép: 168ora.hu

 Vietnámi mohabéka született a debreceni állatkertben

A hír azért is egyedülálló, mert  a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján, hiszen vadon élő populációi fogyatkozóban vannak az élőhelypusztulás és az illegális befogások miatt,  mindemellett a vietnámi mohabékák emberi gondozásban igen nehezen szaporíthatók.

Tavaly júniusban három vietnámi mohabéka érkezett a debreceni állatkertbe, bő fél év elteltével a gondozók három petét fedeztek fel viváriumukban. Közülük egy termékenynek bizonyult, és immár ebihalként fejlődik a kulisszák mögött. A pár centiméteres állat szépen cseperedik, és remélhetőleg néhány hónap múlva végtagokat is növeszt, majd végül csatlakozik társaihoz a pálmaházban.

A vietnámi mohabéka (Theloderma corticale) a Vietnám és Laosz északi, illetve Kína velük szomszédos részén fekvő esőerdőkben őshonos. Félvízi fajként barlangokban és sziklahasadékokban él. Bőre - mintázatának és apró kitüremkedéseinek köszönhetően - mohos kőfelületre emlékeztet, így az állat könnyedén beleolvad környezetébe.

Forrás: 168ora.hu

Temetőben
2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 28. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/