Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Veszélyes- e a jávorszarvas?

 Veszélyes- e a jávorszarvas?

  Szinte minden túrázó, aki Kanadába és Alaszkába látogat kötelező látványlistájának első három helyezettje között van a jávorszarvas. Hatalmas ( 700 kg súlyú, majdnem 2 méter magas) szőrös állatok, amelyek sokszor annyira  barátságosak, hogy sokan azt gondolják, hogy nem lehetnek agresszívek. De nem mindig ez a helyzet. Valójában több jávorszarvas támadás van Kanadában, mint a fekete medve és a grizzly támadások együttesen. 

Van jó hír: Általában nem nehéz elkerülni a szarvascsalád legnagyobb tagjával való erőszakos találkozást.

A hosszú, orsó lábak, elmosódott orr és a szőrös harang (az a lógó rész az állán), amely a jávorszarvasnak nemcsak teljesen ártalmatlan, hanem kissé ostoba megjelenését is adja, hidd el megtéveszti az embert. Bár ez a legtöbb esetben igaz, a jávorszarvas, ha provokálják, ugyanolyan veszélyes lehet, mint a karmos mindenevők, akiktől az emberek általában a vadonban tartanak.

Kezdetben a jávorszarvas akár 35 km / h sebességgel is képes futni, ami legalább kétszer gyorsabb az átlagos embernél. Ráadásul Alaszkában - ahol a legnagyobb észak-amerikai jávorszarvas-alfaj található évente 5-10 embert sebesítenek meg. Hasonlítsd össze ezt az értéket évente átlagosan két medve támadással Észak-Amerikában a kontinensen.

Bár Kanadában, Alaszkában, valamint az Egyesült Államok északkeleti részén és a Colorado Sziklás-hegységben bárhol ott vannak jávorszarvasok - akár valakinek a kertjében vagy a golfpályán is találkozni lehet velük - ezeket az állatokat viszonylag könnyű elkerülni.


Forrás: popsci.com

Dió Magazin - 2021 - December
Neves napok
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/