Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Veszélyes- e a jávorszarvas?

 Veszélyes- e a jávorszarvas?

  Szinte minden túrázó, aki Kanadába és Alaszkába látogat kötelező látványlistájának első három helyezettje között van a jávorszarvas. Hatalmas ( 700 kg súlyú, majdnem 2 méter magas) szőrös állatok, amelyek sokszor annyira  barátságosak, hogy sokan azt gondolják, hogy nem lehetnek agresszívek. De nem mindig ez a helyzet. Valójában több jávorszarvas támadás van Kanadában, mint a fekete medve és a grizzly támadások együttesen. 

Van jó hír: Általában nem nehéz elkerülni a szarvascsalád legnagyobb tagjával való erőszakos találkozást.

A hosszú, orsó lábak, elmosódott orr és a szőrös harang (az a lógó rész az állán), amely a jávorszarvasnak nemcsak teljesen ártalmatlan, hanem kissé ostoba megjelenését is adja, hidd el megtéveszti az embert. Bár ez a legtöbb esetben igaz, a jávorszarvas, ha provokálják, ugyanolyan veszélyes lehet, mint a karmos mindenevők, akiktől az emberek általában a vadonban tartanak.

Kezdetben a jávorszarvas akár 35 km / h sebességgel is képes futni, ami legalább kétszer gyorsabb az átlagos embernél. Ráadásul Alaszkában - ahol a legnagyobb észak-amerikai jávorszarvas-alfaj található évente 5-10 embert sebesítenek meg. Hasonlítsd össze ezt az értéket évente átlagosan két medve támadással Észak-Amerikában a kontinensen.

Bár Kanadában, Alaszkában, valamint az Egyesült Államok északkeleti részén és a Colorado Sziklás-hegységben bárhol ott vannak jávorszarvasok - akár valakinek a kertjében vagy a golfpályán is találkozni lehet velük - ezeket az állatokat viszonylag könnyű elkerülni.


Forrás: popsci.com

Sorakozó
Szókratész

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 27. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/