Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Veszélyben a Pantanal rezervátum élővilága, az erdőtüzek kíméletlenül pusztítanak

 Veszélyben a Pantanal rezervátum élővilága, az erdőtüzek kíméletlenül pusztítanak

 A Pantanal az amazóniai esőerdő déli pereménél található, a világ legnagyobb mocsaras területe, lapos táj, szelíd lejtőkkel és kanyargós folyókkal. Kis része átnyúlik Bolíviába és Paraguayba is.Idén rekordmértékű tűzvész pusztít a területen. A brazil űrkutatási hivatal (INPE) műholdas adatai szerint idén már eddig több tűz lángolt a brazíliai Pantanal területén, mint 2018-ban és 2019-ben összesen.

A brazil esőerdőben június hónapban az évtized második legmagasabb számú erdőtüzét regisztrálták: összesen 29 307 esetben csaptak fel a lángok.

Vélemények szerint ez a világ legsűrűbb növényi és állati ökoszisztémája. A Pantanal rengeteg fajnak ad otthont, számos jaguár él itt, a fajt csökkenő egyedszáma miatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) természetvédelmi szervezet veszélyeztetett fajokat rangsoroló vörös listája a mérsékelten fenyegetett kategóriába sorolta.

A lenti videóban végig kísérhetjük , hogyan vadászik a Pantanal királya, a jaguár . A magyar felirat bekapcsolható az automatikus fordításnál.

 A Pantanal a nedves évszak folyamán árad, s területének több mint 80%-a víz alá kerül, így tartja fenn a világ leggazdagabb vízinövény-együttesét. Hírét gyakran beárnyékolja az amazóniai esőerdő, részben a közelsége miatt, de létfontosságú és érdekes a neotropikus régió e része is.

Az esős időszak alatt (decembertől-májusig) a Pantanal vízszintje három méternél többet emelkedik. Ilyenkor az áradásos területeket elválasztó, néhány méter magas földsávokra (cordilheriákra) menekülnek a marhacsordák, valamint a költő madarak és a vadállatok. A levonuló víz nyomában, a Nílushoz hasonlóan, termékeny talaj marad, amely kiváló terepe az állattenyésztésnek. A Pantanal területének hozzávetőleg 99%-a magántulajdonban van, mezőgazdaság hasznosításban, különösen jellemző a farmgazdálkodás. 

A Pantanal ökoszisztémáját az ellenőrizetlen halászatok, a veszélyeztetett állatok vadászata és csempészete is fenyegetik.

Kép: www.nationalgeographic.com
Hogyan tanítsuk meg egyszerűen a legkissebbeknek a...
Tipi Topi és Botor Motor
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 25. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/