Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Védett állataink: a túzok

Védett állataink: a túzok. Eszmei értéke 1millió forint.

A túzok

 A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület címerállata, amit 1986-ban és 2014-ben " Az év madarává" választották. A dévaványai rezervátum és a Hortobágy 1 millió forint eszmei értékű kincse. Kisebb rokona, a reznek 500 ezer forintot ér, és szintén a túlzott vadászat miatt ritka. Továbbá él Oroszországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Szlovákiában, a Keleti- tenger déli partjain, Közép- és Kelet-Ázsiában. Európai egyedszámát 15 ezerre becsülik, a legtöbb Spanyolországban él. 

A Magyarországon is honos túzok az egyik legnagyobb túzokféle (bár a nagy indiai túzok nála is nagyobb), szárnyának a fesztávolsága elérheti a 2,5 métert is. A kakas magassága mintegy 100 centiméter, tömege 18 kilogrammot is elérhet, de a tyúk átlagosan csak 4,5 kg.

A kakasra jellemző a torok két oldalán, az alsó csőrkáva  tövénél található, foszlott fehér dísztoll szálakból álló bajusz. Háta vöröses árnyalatú barnássárga, fekete és világos haránt sávokkal, hogy az éppen költő madarat ne fedezzék fel a ragadozók, hasa fehér, melltájéka világosbarna. Amikor a madár násztollazatot ölt, nyakpajzsa is van. Lábán csak 3 ujj van, amelyeket hatszögletű szarupikkelyek borítanak.

Élőhelye a füves puszta, a nagyobb gabona- és lucerna táblák, Fészkeit a mezőgazdasági művelés állandóan veszélyezteti. Állati és növényi eredetű táplálékának aránya szezonálisan változó: tavasszal és nyár elején jórészt növényeket eszik, nyár végén, a termés betakarítása és a rovarok mennyiségének növekedése miatt, megnő étrendjében a rovarok aránya. Ősz vége felé, a rovarok eltűnésével, megint a növényi táplálék (elhullott magvak, repcelevél) válik kizárólagossá. A fiatal túzokok a felnőtt példányokkal ellentétben eleinte csak ízeltlábúakkal táplálkoznak, és majd csak fokozatosan térnek át a növényi étrendre. Téli táplálékában nagyon fontos szerepet játszik a repce.

A kifejlett kakasok nagy kiterjedésű territóriumot foglalnak el közvetlenül a szaporodási idő előtt. Különböző hangokkal, önmutogató, fenyegető magatartással próbálják megfélemlíteni riválisaikat. A tojóknak jellegzetes tánccal udvarolnak: fejüket hátra hajtják, faroktollaikat felmerevítik, szárnyaikat kifordítják, torokzacskójukat felfújják. Ez a tevékenység a dürgés.

A tojó a földön kisebb mélyedést váj, és fűvel béleli ki. Egy fészekalja 2-3 szürkészöld, barna foltos tojás. A költési idő 20-28 nap. A csibék fészekhagyók, néhány óra elteltével követik a tojót, majd 6-8 hetesen válnak röpképessé.

Mivel csak egyszer költenek évente és kevés tojásuk van, ezért reprodukciós képességük nagyon gyenge.

Öcsike és a földigiliszta
Narwhal, a varázslatos kis unikornis

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2019. december 10. kedd

Captcha kép