Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Vatnajökull Gleccserbarlang, Új Zéland

  A Vatnajökull Gleccserbarlang, Új Zéland

Vatnajökull gleccserbarlang

 Az előző részben megismerhettük nagy vonalakban Izland különleges, egyedi világát. A folytatásban még egy a világon egyedülálló barlangját szeretnénk most bemutatni, amely itt található.

A Vatnajökull Izland legnagyobb összefüggő jégmezője ( gleccsere). A sziget délkeleti részén található, az ország területének több mint 8%-át foglalja el. A területe 8100 km², ezzel az egyik legnagyobb Európában. A jég átlagos vastagsága 400 m, a maximális pedig 1000. A Vatnajökull déli szélénél, a Skaftafell Nemzeti Park közelében található Izland legmagasabb hegye, a Hvannadalshnúkur (2110 m). A kupola alakú jégmezők közé sorolható.

A Vatnajökull alatt (sok más izlandi jégmezővel egyetemben) vulkánok találhatóak. A vulkanikus tavak, mint például a Grímsvötn voltak a forrásai az 1996-os nagy jégfutásnak. A vulkánok ezen tavak alatt okoztak már számottevő, de rövid ideig tartó kitörést 2004 novemberének elején, valamint 201. májusában. A jégmező területe néhány éve csökkenőben van, feltehetőleg az éghajlatváltozás és az utóbbi időbeli vulkanikus aktivitás miatt. Fantasztikus téli élmény a Gleccserbarlang látványa a Vatnajökull nemzeti parkban. Képzeld el, hogy egy ősi gleccser belsejében állsz, és minden körülötted gyönyörű kék ​ a legkülönbözőbb árnyalataival.

Sehol máshol nem léteznek ilyen dinamikus gleccserek, amelyek ennyire aktívak a vulkáni tevékenység miatt. A jégbarlangok csak télen alakulnak ki, amikor a jégfolyók visszahúzódnak és a víz lefagy. Helyük, formájuk és méretük folyamatosan változik, ami jellegzetes és egyedülálló látványt jelent.

Kačna-barlang
Zengő- bongó

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 26. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/