Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Vatnajökull Gleccserbarlang, Új Zéland

  A Vatnajökull Gleccserbarlang, Új Zéland

Vatnajökull gleccserbarlang

 Az előző részben megismerhettük nagy vonalakban Izland különleges, egyedi világát. A folytatásban még egy a világon egyedülálló barlangját szeretnénk most bemutatni, amely itt található.

A Vatnajökull Izland legnagyobb összefüggő jégmezője ( gleccsere). A sziget délkeleti részén található, az ország területének több mint 8%-át foglalja el. A területe 8100 km², ezzel az egyik legnagyobb Európában. A jég átlagos vastagsága 400 m, a maximális pedig 1000. A Vatnajökull déli szélénél, a Skaftafell Nemzeti Park közelében található Izland legmagasabb hegye, a Hvannadalshnúkur (2110 m). A kupola alakú jégmezők közé sorolható.

A Vatnajökull alatt (sok más izlandi jégmezővel egyetemben) vulkánok találhatóak. A vulkanikus tavak, mint például a Grímsvötn voltak a forrásai az 1996-os nagy jégfutásnak. A vulkánok ezen tavak alatt okoztak már számottevő, de rövid ideig tartó kitörést 2004 novemberének elején, valamint 201. májusában. A jégmező területe néhány éve csökkenőben van, feltehetőleg az éghajlatváltozás és az utóbbi időbeli vulkanikus aktivitás miatt. Fantasztikus téli élmény a Gleccserbarlang látványa a Vatnajökull nemzeti parkban. Képzeld el, hogy egy ősi gleccser belsejében állsz, és minden körülötted gyönyörű kék ​ a legkülönbözőbb árnyalataival.

Sehol máshol nem léteznek ilyen dinamikus gleccserek, amelyek ennyire aktívak a vulkáni tevékenység miatt. A jégbarlangok csak télen alakulnak ki, amikor a jégfolyók visszahúzódnak és a víz lefagy. Helyük, formájuk és méretük folyamatosan változik, ami jellegzetes és egyedülálló látványt jelent.

2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...
Telefonalkalmazás segíti a mérgező állatok beazono...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 06. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/