Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Vannak- e törvények a nyílt tengeren?

Yuri_B képe a Pixabay -en.

 Vannak- e törvények a nyílt tengeren?

 Általánosságban elmondható, hogy a tengeri országok lényegében a partjuktól a19,3 km-ig, azaz a „12 mérföldes határra" terjedő területet ellenőrzik. Ezen a zónán belül az adott ország törvényei érvényesek: az ország építhet, kitermelhet természeti erőforrásokat, és vagy ösztönözheti, vagy megtilthatja a rajta való tengeri áthaladást (vagy repülést), mintha földrészlet lenne. 

A tengeri országok jogosultak a vízből és a tengerfenékből álló kizárólagos gazdasági övezetre is, amely 200 mérföld (kb. 322 km) távolságra van. Egyes kizárólagos gazdasági övezetek nagyságát korlátozhatja más országok kizárólagos gazdasági övezeteinek jelenléte, ilyenkor az átfedésben lévő terület gyakran egyenlően oszlik meg a különböző felek között. A kizárólagos gazdasági övezet tulajdonosáé a tengeri élővilág és az ásványi anyagok, valamint a benne található erőforrások, de nem akadályozhatja meg a külföldi országokból érkező hajók, repülőgépek és egyéb hajók áthaladását.

Ennek ellenére még mindig sok óceán van a világ 12 mérföldes határain és kizárólagos gazdasági övezetein túl. Hogyan kezelik a jogi ügyeket az óceán túlsó szélén? Ezekben a régiókban bármely ország hajói és repülőgépei szabadon áthaladhatnak, átrepülhetnek, halászhatnak és kitermelhetik az ásványi erőforrásokat. 

Az e területeken elkövetett bűncselekmények tekintetében a hajót vagy szerkezetet birtokló ország törvényei érvényesek. Ez meglehetősen egyszerűnek tűnhet, de a tengeren lévő hajók gyakran mozgásban vannak, ami a nyomozók és kormánytisztviselők számára joghatósági fejfájást okoz. 

Például mely ország törvényei érvényesek, amikor az X országból származó személy gyilkosságot követ el egy hajó fedélzetén, amely az Y ország tulajdonában van a nemzetközi vizeken, de a bűncselekmény és annak felfedezése között a hajó a Z ország felségvizeire lép?

A nemzetközi bűncselekmények - mint például a kalózkodás, emberkereskedelem, és az emberiség elleni bűncselekmények vonatkozásában elméletileg bármely ország vagy nemzetközi szervezet az egyetemes joghatóság fogalmának alkalmazásával tekintélyt érvényesíthet az ügyben. Ez a fogalom felhasználható arra, hogy igazolják az egyik vagy másik fél jogát a bűncselekmények meghiúsítására, amikor ez megtörténik, vádat emelnek a támadók ellen, és a saját nemzeti (vagy nemzetközi) bíróságaik előtt állítják elő  a támadókat . Mivel az egyes országok és a nemzetközi bíróságok törvényeit nem minden ország ismeri el, gyakran nincs teljesen elfogadott játékvezető. Az egyik ország kormánytisztviselői dönthetnek úgy, hogy nem ismerik el egy másik törvényes hatáskörét.

Forrás: John P. Rafferty

A gomba alatt
Beszélgetés Irene Gookkal a Lelkek Mezejéről
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/