Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Van megoldás a korallfehéredés megakadályozására

Ehsani a gép prototípusa mellett áll, amely lehetővé teszi a csövek gyártását teherautón vagy hajón. QuakeWrap

 Van megoldás a korallfehéredés megakadályozására

Korallfehéredésnek nevezik azt a jelenséget, melynek során a korallok elveszítik színüket. A csontos vázat képző parányi korallok kedvezőtlen körülmények hatására ( mint például a felmelegedés) elűzik a színpompás algákat, amelyekkel együtt élnek, így a korallzátony kifehéredik. Vannak korallok, amelyek "meggyógyulnak", ahogy hűl a víz, ám még többen elpusztulnak a hosszú meleg időszak alatt. Embermilliók megélhetését is jelentik a korallzátonyok amellett, hogy számos halfaj bölcsői. Mivel a felmelegedett víz okozza a problémát, egyértelmű megoldást jelenthet a lehűtése.

 Ehsani javaslata egyszerű, olcsó és potenciálisan fenntartható. Az óceánhullámok által generált energiát felhasználva hűvös vizet pumpál a felmelegedett korallokhoz egy tartós, könnyű csövön keresztül, amelyet tervezett. "Végtelen hideg vízellátás van a korallokhoz rövid távolságra, az óceán fenekén" - mondta.

A cső szálerősítésű polimerből készül, nem pedig betonból vagy acélból, mint a hagyományos csövek. Ez megkönnyíti a felépítést, a szállítást és a telepítést. A szerkezet, amivel előállítható hajón könnyen szállítható, és bárhol munkába foghatják , ahol szükség van rá. Amint elkészülnek a csövek , azonnal le tudják dobni közvetlenül az óceánba, és képesek kezelni a helyzetet.

Más kutatók úszóhullámú energiaátalakítók kifejlesztésén dolgoznak, amelyek az óceánhullámokból nyert energiát képesek hasznosítani. 

Ez azt jelenti, hogy "folyamatosan ingyenes, tiszta energiát kapunk az óceán közepén - mondta Ehsani.- Így nem kell aggódni azért, hogy villamos energiát szállítsanak a földről". 

Forrás: popsci.com


Háziállatok gyűlése
30 éve kihaltnak hitt állatot kaptak lencsevégre

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 13. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/