Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Van megoldás a korallfehéredés megakadályozására

Ehsani a gép prototípusa mellett áll, amely lehetővé teszi a csövek gyártását teherautón vagy hajón. QuakeWrap

 Van megoldás a korallfehéredés megakadályozására

Korallfehéredésnek nevezik azt a jelenséget, melynek során a korallok elveszítik színüket. A csontos vázat képző parányi korallok kedvezőtlen körülmények hatására ( mint például a felmelegedés) elűzik a színpompás algákat, amelyekkel együtt élnek, így a korallzátony kifehéredik. Vannak korallok, amelyek "meggyógyulnak", ahogy hűl a víz, ám még többen elpusztulnak a hosszú meleg időszak alatt. Embermilliók megélhetését is jelentik a korallzátonyok amellett, hogy számos halfaj bölcsői. Mivel a felmelegedett víz okozza a problémát, egyértelmű megoldást jelenthet a lehűtése.

 Ehsani javaslata egyszerű, olcsó és potenciálisan fenntartható. Az óceánhullámok által generált energiát felhasználva hűvös vizet pumpál a felmelegedett korallokhoz egy tartós, könnyű csövön keresztül, amelyet tervezett. "Végtelen hideg vízellátás van a korallokhoz rövid távolságra, az óceán fenekén" - mondta.

A cső szálerősítésű polimerből készül, nem pedig betonból vagy acélból, mint a hagyományos csövek. Ez megkönnyíti a felépítést, a szállítást és a telepítést. A szerkezet, amivel előállítható hajón könnyen szállítható, és bárhol munkába foghatják , ahol szükség van rá. Amint elkészülnek a csövek , azonnal le tudják dobni közvetlenül az óceánba, és képesek kezelni a helyzetet.

Más kutatók úszóhullámú energiaátalakítók kifejlesztésén dolgoznak, amelyek az óceánhullámokból nyert energiát képesek hasznosítani. 

Ez azt jelenti, hogy "folyamatosan ingyenes, tiszta energiát kapunk az óceán közepén - mondta Ehsani.- Így nem kell aggódni azért, hogy villamos energiát szállítsanak a földről". 

Forrás: popsci.com


2021-es naptár
Tóthárpád Ferenc - A szél és a hóember

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 24. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/