Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Vámpírmókusok márpedig vannak ...

 Vámpírmókusok márpedig vannak ...

 Andrew Marshall, a Michigani Egyetem biológusa és kollégái nemrég 35 videokamerát állítottak fel az indonéziai Gunung Palung Nemzeti Park területén, hogy megpróbáljanak felvételeket készíteni a rejtélyes állatról. Egy példányt sikerült is megörökíteniük, de a bojtosmókus csak pár másodpercre volt látható. A felvételen jól látható, ahogy a mókus a levelek között keresgél valamit. A kutatók most abban reménykednek, hogy további felvételeket tudnak majd készíteni az állatról, és ezáltal többet megtudhatnak a "vámpírmókus" táplálkozásáról, viselkedéséről, és arról, hogy van-e bármiféle alapja a róla szóló legendáknak.

A rejtélyes bojtosmókus (Rheithrosciurus macrotis) Borneó, Indonézia, Brunei és Malajzia sűrű erdeiben él. A ritkán látható állatról a biológusok szinte semmit nem tudnak. A helyi emberek körében azonban az a hiedelem él róla, hogy képes az önmagánál jóval nagyobb állatokat is megtámadni és állítólag szereti a vérüket meginni, ezért sokszor csak "vámpírmókusként" emlegetik.

Akár kétszer akkorára is megnőhet, mint fajtársai. Különleges ismertetőjegye a bolyhos farka, ami 30 százalékkal nagyobb mint a teste, ezzel pedig ő a rekorder az állatvilágban. Egyelőre nem tudják pontosan, hogy milyen célt szolgál a hatalmas farok, de valószínűleg azért fejlődött ekkorára, hogy az állat nagyobbnak látszódjon, és így elriassza a potenciális támadókat.

Forrás: erdekesvilag.hu

Bojtosmókus (Rheithrosciurus macrotis)
A szerencsét hozó szamár
Álom
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/