Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Vámpírmókusok márpedig vannak ...

 Vámpírmókusok márpedig vannak ...

 Andrew Marshall, a Michigani Egyetem biológusa és kollégái nemrég 35 videokamerát állítottak fel az indonéziai Gunung Palung Nemzeti Park területén, hogy megpróbáljanak felvételeket készíteni a rejtélyes állatról. Egy példányt sikerült is megörökíteniük, de a bojtosmókus csak pár másodpercre volt látható. A felvételen jól látható, ahogy a mókus a levelek között keresgél valamit. A kutatók most abban reménykednek, hogy további felvételeket tudnak majd készíteni az állatról, és ezáltal többet megtudhatnak a "vámpírmókus" táplálkozásáról, viselkedéséről, és arról, hogy van-e bármiféle alapja a róla szóló legendáknak.

A rejtélyes bojtosmókus (Rheithrosciurus macrotis) Borneó, Indonézia, Brunei és Malajzia sűrű erdeiben él. A ritkán látható állatról a biológusok szinte semmit nem tudnak. A helyi emberek körében azonban az a hiedelem él róla, hogy képes az önmagánál jóval nagyobb állatokat is megtámadni és állítólag szereti a vérüket meginni, ezért sokszor csak "vámpírmókusként" emlegetik.

Akár kétszer akkorára is megnőhet, mint fajtársai. Különleges ismertetőjegye a bolyhos farka, ami 30 százalékkal nagyobb mint a teste, ezzel pedig ő a rekorder az állatvilágban. Egyelőre nem tudják pontosan, hogy milyen célt szolgál a hatalmas farok, de valószínűleg azért fejlődött ekkorára, hogy az állat nagyobbnak látszódjon, és így elriassza a potenciális támadókat.

Forrás: erdekesvilag.hu

Bojtosmókus (Rheithrosciurus macrotis)
A Ős meséje: A színlátás
Kalóz mese

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 19. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/