Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Vajon a sün tényleg a hátán hordja az almát, ahogyan azt a mesékben látjuk?

 Vajon a sün tényleg a hátán hordja az almát, ahogyan azt a mesékben látjuk?

 A sündisznó nagyon gyakori állat: akár a mezőkön, akár házak udvarán, vagy a város parkjaiban, bárhol előbukkanhatnak, amikor a lámpák világítanak. Sokunknak eszünkbe jut a „kis sündisznó és a hátán cipelt alma" története, amelyről gyermekkorunkban olyan sokat hallottunk. Ez a mese nagyon aranyos, de vajon igaz- e?

Sajnos a válasz: nem. A sündisznó tövis nem arra született, hogy gyümölcsöket szállítson.  A gyakorlatban a sündisznónak nehéz lenne hordozni egy nagy almát a testén. 

A sün hátán a szőrszálak között sűrűn elhelyezkedő hegyes tüskék vannak, egyedenként 5000-7000 darab, amelyek 2-3 centiméter hosszúságúak. Minden egyes tüske nagyjából egy évig tart, majd kiesik, hogy újabb tüskének adjon helyet. A süntüske üreges és ruganyos. A bőrből kilépő, hajlékony nyaki alapjából újul meg. A süntüske vége puha gömbben végződik, ez fogja fel a hirtelen ütéseket vagy zuhanáskor az esés erejét. A tüske rugalmas nyaka ilyenkor elhajlik, és az állat nem sérül meg. Bőrizomzata fejlett, ezért veszély esetén tüskés labdává tud gömbölyödni.

Valójában a sündisznó húsevő állat. Tápláléka hernyók, bogarak, földigiliszták és csigák. De megtámadja az egérfészket, és fogyaszt döghúst valamint növényi eredetű táplálékot is. Megeszi egyes növények szárát, levelét, alkalomadtán gyümölcsöt is, de az alma nincs az étrendje csúcsán.Tűhegyes rovarevő fogazata van. A sünök éjjelente 2-4 kilométert gyalogolnak táplálékkeresés közben. 

Ősszel beássa magát és téli álomba merül. Testének hőmérséklete felveszi a környezet hőmérsékletét. Ha a külső hőmérséklet tartósan 6 °C alá süllyed, bekapcsolódik egy "hőmérséklet-szabályozó". Az izmokban levő cukor elég, így növekszik a testhőmérséklet, s az élet lángja újból kigyullad. Az európai sün 5–6 évig él, bár olyan is megtörtént a feljegyzések szerint, hogy háziállatként 16 évig is elélt. 

Újszülött sündisznó kölykök esetében a kis sündisznók kb. 90% -ának az élettartama kevesebb, mint egy év. Ha segíteni akarod a sündisznó anyját a csecsemő nevelésében, lehet kínálni macska illetve kutyaeledellel. De soha nem szabad nekik tejet, sózott kenyeret és fűszereket adni . 

Forrás: aidongwu.net, wikipédia

Melyik az egészségesebb étrend: a vegán vagy a hús...
20.000 éves glyptodon lelet egy argentin farmer lá...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/