Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Vajdasági legendák : Az aracsi pusztatemplom legendája

Vajdasági legendák : Az aracsi pusztatemplom legendája

 Vajdasági legendák : Az aracsi pusztatemplom legendája

Fotó: Sápi Gyula

 Az aracsi Pusztatemplom évszázadok óta hirdeti a rónaságon a magyarok jelenlétét és keresztény hitét. Az omladozó templomhoz köthető legendák szerint minden augusztus 20-a környékén megnyílik a templom földje.

Egy legenda szerint István király az aracsi Pusztatemplom alagsorában van eltemetve. Vicuskát, a libapásztorlányt egyszer levezette a jótündér István királyhoz. A nagy szakállú, drágakövekkel ékesített koronával a fején alvó királynak a kislány elpanaszolta, milyen rossz sora van családjának. A király felébredt és azt ígérte, amikor majd újra megszólalnak a harangok a Pusztatemplomban, akkor ő feljön a mélyből és megsegíti a Délvidéken árván maradt, szenvedő magyarságot. A nagy király arra kérte Vicuskát, addig is őrizzék meg a templomot.

A néphiedelem szerint minden tizenharmadik év Szent István-napjának éjszakáján a Pusztatemplomnál több helyen kék lángok láthatók, majd az éj közepén megnyílik a föld valamelyik kék láng helyén, és a földből kiemelkedik egy tüzesen izzó üst, tele vakítóan csillogó sárga arannyal. Az üst mellett egy tündér áll, aki angyali hangon megszólal: „Jöjjetek, jó emberek, itt az arany! Építsétek vele újjá Pusztatemplomunkat!„

Eddig már sokan megpróbálkoztak, de csak színlelték a jóságot. Lelkük mélyén rosszak, gonoszak, kapzsik voltak, így megégett kézzel, jajgatva távoztak az izzó üsttől. Az arany ott maradt, az izzó üst pedig a hajnal közeledtével az arannyal együtt visszasüllyedt a földbe.

Hogyan nézne ki a világ, ha a gyermekek rajzai meg...
Olvadó hóember

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 06. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/