Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Új régészeti elemzések átírhatják az elefántok történelmét

Oleg Magni fotója a Pexels oldaláról

 Új régészeti elemzések átírhatják az elefántok történelmét

 2008-ban egy Bom Jesus néven ismert hajót találtak Namíbiában. A portugál kereskedelmi hajó 1533-ban eltűnt Indiában, miközben elefánt agyarakat, negyven tonna arany- és ezüstpénzt, valamint egyéb rakományt szállított.

Namíbiában, Dél-Afrikában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban egy nemzetközi szakértői csoport ötvözte a paleogenomikai, izotópos, régészeti és történelmi elemzéseket a hajótörött rakomány eredetének meghatározására. Az eredmények új megvilágításba helyezik az afrikai elefántokat a múltban és a jelenben egyaránt.

A kutatók az elefántcsont forrásának azonosítására vállalkoztak, amelyet a korai indiai és atlanti kereskedelmi rendszerek széles körben terjesztettek. Meghatározták, honnan származnak ezek az agyarak, egy DNS-marker vizsgálatával, amely csak az anyától borjúig terjed, és összehasonlították a szekvenciákat a georeprezentált afrikai elefántokkal. A tanulmány társszerzője, Ashley Coutu elmagyarázta, hogy a hajótörésben talált elefántcsont DNS-ének összehasonlítása az Afrikában szerte ismert eredetű elefántokéval, lehetővé tette a hajótörés elefántcsontnak megfelelő földrajzi régió és elefántfajok pontos meghatározását.

A szakértők 97 agyar izotópanalízisét végezték, amelyekből kiderült, hogy az elefántcsont afrikai erdei elefántoktól származott. Mitokondriális DNS-e 17 vagy több Nyugat-Afrikából származó állományra vezette vissza őket, szemben Közép-Afrikával. Ez meglepetés volt, mert a portugálok a 16. századra kiépítették a kereskedelmet a Kongói Királysággal és a Kongó folyó menti közösségekkel. Az elvárás az volt, hogy az elefántok különböző régiókból, különösen Nyugat- és Közép-Afrikából származnak.

Az agyarak által képviselt mitokondriális haplotípus közül négy ma is megtalálható a modern elefántokban. A többieket vadászat vagy élőhely pusztítás miatt veszíthették el - magyarázták a tanulmány szerzői. A genetikai tesztek eredményei azt is jelzik, hogy az elefántok vegyes erdei élőhelyeken éltek, ahelyett, hogy az esőerdők mélyén tartózkodtak volna.

Az új adatok felhasználhatók az elkobzott illegális elefántcsontok forrásának felderítésében - jegyezte meg De Flamingh, - és ezek az eredmények csak az elején vannak a történetüknek.

„Óriási lehetőség van a más hajótörésekből, valamint a régészeti összefüggésekből és a múzeumi gyűjteményekből származó történelmi elefántcsontok elemzésére, hogy megértsük az elefántpopulációk élettörténetét, az elefántcsontra vadászó és kereskedő emberek készségeit és életútját, valamint sok afrikai elefántcsont útját az egész világon "- mondta Coutu. "Ezeknek az összefüggéseknek a feltárása fontos globális történeteket mesél el."

Forrás: earth.com

2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...
A tukán
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. október 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/