Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Új régészeti elemzések átírhatják az elefántok történelmét

Oleg Magni fotója a Pexels oldaláról

 Új régészeti elemzések átírhatják az elefántok történelmét

 2008-ban egy Bom Jesus néven ismert hajót találtak Namíbiában. A portugál kereskedelmi hajó 1533-ban eltűnt Indiában, miközben elefánt agyarakat, negyven tonna arany- és ezüstpénzt, valamint egyéb rakományt szállított.

Namíbiában, Dél-Afrikában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban egy nemzetközi szakértői csoport ötvözte a paleogenomikai, izotópos, régészeti és történelmi elemzéseket a hajótörött rakomány eredetének meghatározására. Az eredmények új megvilágításba helyezik az afrikai elefántokat a múltban és a jelenben egyaránt.

A kutatók az elefántcsont forrásának azonosítására vállalkoztak, amelyet a korai indiai és atlanti kereskedelmi rendszerek széles körben terjesztettek. Meghatározták, honnan származnak ezek az agyarak, egy DNS-marker vizsgálatával, amely csak az anyától borjúig terjed, és összehasonlították a szekvenciákat a georeprezentált afrikai elefántokkal. A tanulmány társszerzője, Ashley Coutu elmagyarázta, hogy a hajótörésben talált elefántcsont DNS-ének összehasonlítása az Afrikában szerte ismert eredetű elefántokéval, lehetővé tette a hajótörés elefántcsontnak megfelelő földrajzi régió és elefántfajok pontos meghatározását.

A szakértők 97 agyar izotópanalízisét végezték, amelyekből kiderült, hogy az elefántcsont afrikai erdei elefántoktól származott. Mitokondriális DNS-e 17 vagy több Nyugat-Afrikából származó állományra vezette vissza őket, szemben Közép-Afrikával. Ez meglepetés volt, mert a portugálok a 16. századra kiépítették a kereskedelmet a Kongói Királysággal és a Kongó folyó menti közösségekkel. Az elvárás az volt, hogy az elefántok különböző régiókból, különösen Nyugat- és Közép-Afrikából származnak.

Az agyarak által képviselt mitokondriális haplotípus közül négy ma is megtalálható a modern elefántokban. A többieket vadászat vagy élőhely pusztítás miatt veszíthették el - magyarázták a tanulmány szerzői. A genetikai tesztek eredményei azt is jelzik, hogy az elefántok vegyes erdei élőhelyeken éltek, ahelyett, hogy az esőerdők mélyén tartózkodtak volna.

Az új adatok felhasználhatók az elkobzott illegális elefántcsontok forrásának felderítésében - jegyezte meg De Flamingh, - és ezek az eredmények csak az elején vannak a történetüknek.

„Óriási lehetőség van a más hajótörésekből, valamint a régészeti összefüggésekből és a múzeumi gyűjteményekből származó történelmi elefántcsontok elemzésére, hogy megértsük az elefántpopulációk élettörténetét, az elefántcsontra vadászó és kereskedő emberek készségeit és életútját, valamint sok afrikai elefántcsont útját az egész világon "- mondta Coutu. "Ezeknek az összefüggéseknek a feltárása fontos globális történeteket mesél el."

Forrás: earth.com

Tervezgetés
Az elefántok képesek megismerni az emberi nyelveke...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 28. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/