Kép: Opération Mer Propre

 Új környezetszennyező problémát jelentenek az eldobható latex kesztyűk és maszkok az egész világon

A Covid-19 világjárvány megjelenésével egy pillanatra fellélegezhetett a bolygónk, amikor a levegőszennyezés és az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkent , ugyanakkor új környezeti veszélyt hozott a Földre: a latex kesztyűket és az eldobhatós maszkokat, amelyeket az emberek egy része még mindig felelőtlenül kezel, nem törődve az általuk okozott problémákkal.

Számos szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az óceánok, folyók és csatornák egyre inkább elárasztódnak eldobható arcmaszkokkal, latex kesztyűkkel, kéztisztító palackokkal és más, nem újrahasznosítható személyi védőeszközökkel (PPE), ahogy a világ továbbra is küzd a Coviddal -19- el.

Az Opération Mer Propre francia óceánvédelmi csoport rendszeresen dokumentálja az óceántisztítási műveleteket a közösségi médiában, és arról számolt be, hogy rengeteg egyéni védőeszközt látott a Földközi-tengeren. Nem csak Európa küzd ilyen problémákkal.

Az Egyesült Államok számos városi hatósága arról számolt be, hogy a csatornák és az esővíz-szivattyútelepek eltömődnek latex kesztyűkkel és arcmaszkokkal, amelyeket sok ember egyszerűen lehúz a WC- én. A szennyezés problémájára tekintettel az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége nyilatkozatot adott ki, amelyben az állampolgárokat felszólítja az egyéni védőeszközök megfelelő kezeléséről. Ide tartozik az, hogy ne tegyenek fertőtlenítő törlőt, kesztyűt, maszkot, PPE-t vagy bármilyen orvosi hulladékot az újrahasznosító tálcákba, mivel ezek kórokozókkal szennyeződhetnek, és egészségkárosítónak tekinthetők. 

Forrás: IFLScience!