Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Új 3D-s modell készült bolygónk szerkezetéről

Kép: ESA / Planetary Visions

 Új 3D-s modell készült bolygónk szerkezetéről

 Milyen szerkezetek vannak a föld mélyén a lábunk alatt? 

Egy új 3D-s modell minden eddiginél részletesebben mutatja be a globális kérget és köpenyt. A litoszféra képe egy ESA műhold gravitációs adatainak geológiai és szeizmikus információkkal történő kombinációján alapul. A modell most hozzájárulhat a dinamikus folyamatok mélyebb megértéséhez. Már betekintést nyújtott a jégkorszak jégtakarójának elvesztése utáni észak-amerikai részek emelkedésébe.

A kontinensek vándoroltak, a hegyek felhalmozódtak és az óceán medencéi megnyíltak: otthoni bolygónk arca évmilliók során folyamatosan változott, és ez így is lesz. mivel a föld külső héja folyamatosan mozgásban van. A tudósok régóta próbálnak betekintést nyerni a lemezes tektonika alapjaiba, mert ezek a folyamatok földrengésekkel és vulkánkitörésekkel is társulnak. Döntő jelentőségű az úgynevezett litoszféra szerkezeteiről szóló információ, amely a felső köpeny és a földkéreg egyes részeit tartalmazza.

Több mint négy éve a GOCE rendkívül részletesen és pontosan feltérképezte a földi litoszféra gravitációs viszonyainak finom különbségeit. Mint a kutatók kifejtik, az űrből származó adatok kiegészíthetik a felszín alatti szerkezetek képét, mivel a gravitációs jel erőssége összefügg az anyag sűrűségével. Az információforrás másik nagy előnye, hogy a műholdas adatok egyenletesen lefedik a földet és így azokat a területeket is, amelyeknél alig vannak földmérések.

Forrás: www.wissenschaft.de

A hóember
Kalóz mese
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 25. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/