Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Úgy tűnik meg van a megoldás a korallfehéredés problémájára

 Úgy tűnik meg van a megoldás a korallfehéredés problémájára

 Az ausztrál tengertudományi intézet (AIMS) kutatóinak most sikerült ellenállóbbá tenniük a virágállatokat a hőmérséklet emelkedés okozta korallfehéredéssel szemben azáltal, hogy fokozták a bennük élő mikroszkopikus algák hőtűrő képességét. A korallszövetből izolált mikroalgát laboratóriumi körülmények között kezdték tenyészteni, majd úgynevezett "irányított evolúciónak" vetették alá: négy év alatt egyre magasabb és magasabb hőmérsékletnek tették ki őket. Ezáltal amikor a mikroalgák összekerültek a korall-lárvákkal, az "újonnan létrejött korall-alga szimbiózis az eredetihez képest sokkal ellenállóbb lett a meleggel szemben. 

A szakemberek a Science Advances című folyóiratban publikálták eredményeiket.

A Nagy-korallzátony kulcsfontosságú szerepet játszik Ausztrália gazdaságának támogatásában, az egyedülálló természeti csoda egy korábbi kutatás eredménye szerint mintegy ötvenhat milliárd ausztrál dollárt ér.

A korallok nagyon érzékeny organizmusok, amelyeknek meghatározott hőmérsékletre van szükségük. Szimbiózisban élnek bizonyos egysejtű algákkal, ezektől nyerik színüket is. Ha növekszik a hőmérséklet, a korallok kilökik az algákat, ezzel színüket is elveszítik. Ha ez a helyzet túl sokáig áll fenn, a korallok teljesen elhalnak.

Forrás: erdekesvilag.hu

Kép: Bruno /Germany képe a Pixabay -en.
A Róka család és a tavasz -Mese 10-es számkör ism...
Winnie a tündéri spániel , aki meghódította a vilá...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/