Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Tudósok új számítógépes Föld modellt készítettek

 Tudósok új számítógépes Föld modellt készítettek

A Föld forró központja és a hideg, kemény külső héja egyaránt felelős a tektonikus lemezek kúszó (és néha katasztrofális) mozgásáért. Az új kutatások azonban érdekes erőegyensúlyt mutatnak fel - a pezsgő köpeny szuperkontinenseket hoz létre, míg a kéreg széttöri őket.

A lemeztektonika folyamatával kapcsolatos következtetés levonásához a tudósok új Föld számítógépes modellt készítettek , amelynek kérgét és köpenyét egyetlen varrat nélküli rendszernek tekintik. Idővel a virtuális bolygó felszínén a tektonikus mozgás körülbelül 60% -át meglehetősen sekély erők hajtották végre - a felület első 62 mérföldje( megközelítőleg 100 km) alatt. A köpeny mély, kavargó konvekciója ( hőáramlása) vezette a többit. A köpeny különösen fontos lett, amikor a kontinensek szuperkontinensekké alakultak össze, míg a sekély erők domináltak, amikor a szuperkontinensek szétváltak.

Ez a "virtuális Föld" az első számítógépes modell, amely "a kérget és a köpenyt összekapcsolt, dinamikus rendszernek tekinti" - jelentették a kutatók a Science Adventes folyóiratnak október 30-án. Korábban a kutatók olyan hővezető konvekciós modelleket készítettek a köpenyben, amelyek elég jól illeszkedtek az igazi köpeny megfigyeléseihez, de nem utánozták a kéreg formáját. A kéregben lévő lemeztektonika modelljei előre jelezhetik a lemezek mozgásának valós megfigyeléseit, de nem kötődött jól a köpeny megfigyeléseihez. Nyilvánvaló volt, hogy hiányzik valami abban a tekintetben, hogy a modellek összekapcsolják a két rendszert.

De mi lett volna, ha Pangea nem vált volna szét? Erről is vannak elképzelések, ahogyan az a videóból ki is derül...( A feliratok beállításánál, az automatikus fordítás magyarra tökéletes, csak rá kell kattintani. )

Forrás: livescience.com

(Kép: © Shutterstock)
17 házikedvenc közös családi fotón, nem lehetetlen...
2019-es újítások: Egy autó, amely mindent lát, ava...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/