Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Tudósok átprogramozták egy 114 éves nő sejtjeit embrionális őssejtszerű állapotba

Kép: IFLSCience!

 Tudósok átprogramozták egy 114 éves nő sejtjeit embrionális őssejtszerű állapotba

  Az iPS - sejtek olyan felnőtt sejtek, amelyeket genetikailag átprogramoztak embrionális őssejt-szerű állapotba, és képesek a test bármely speciális sejttípusának kialakulására, legyen az idegsejtek, vérsejtek vagy szívsejtek.

A mai biotechnológia képes arra, hogy sejtkultúrában őssejteket növesztve különböző szövettípusoknak (izmok, idegek) megfelelő specializált sejtekké transzformáljon, ezért terápiás használatukat tervezik. Különösen az embrionális sejtvonalak, a terápiás klónozással nyert embrionális őssejtek és a még meglehetősen képlékeny köldökzsinórvérből vagy csontvelőből származó felnőtt őssejtek felhasználása ígéretes.

Most azonban a tudósok a történelemben először újjáprogramozták egy 114 éves nő sejtjeit indukált pluripotens őssejtekké (iPS-sejtekké). Ezt a lépést jelentős lépésnek tekintik a "szélsőséges élettartam és a betegség-rezisztencia alapvető mechanizmusainak" megértése felé.

A kutatók most megmutatták, hogy ezek az öregedő sejtek hatékonyan képesek arra, hogy hasonlítsanak a fiatal pluripotens sejtekre. Úgy vélik, hogy nagy lépést tettek a sejtek öregedésének megfordítása felé.

"Most megmutattuk, hogy meg lehet csinálni, és értékes eszközünk van az öregedési folyamatot lassító gének és egyéb tényezők megtalálására"- nyilatkozták.

Figyelemre méltó, hogy a szupercentrikus eredetű sejtek ugyanolyan könnyen transzformálódnak, mint a többiek. Megjegyezték azt is, hogy a szupercentrikus eredetű őssejtek „visszaállították" telomerjeiket. Minél hosszabb a telomer szakasz, annál több osztódásra képes a sejt anélkül, hogy génkészlete sérülne. Az emberi sejtek kb. 50 osztódásra képesek, ezt követően a DNS sérülése már jelentős. Ez a biológiai óra szabja meg, hogy egy élőlény milyen hosszan élhet. Ha a telomerek rövidülését megakadályozzuk (ill. visszapótoljuk a hiányzó részt), a sejtek élettartama elméletileg végtelenre nő, a szervezet halhatatlanná válik legalábbis az öregedésből adódó elhalálozás odázható el.

Forrás: IFLScience!

Washington hegy, Amerikai Egyesült Államok
Szókratész
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/