Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Tudósok átprogramozták egy 114 éves nő sejtjeit embrionális őssejtszerű állapotba

Kép: IFLSCience!

 Tudósok átprogramozták egy 114 éves nő sejtjeit embrionális őssejtszerű állapotba

  Az iPS - sejtek olyan felnőtt sejtek, amelyeket genetikailag átprogramoztak embrionális őssejt-szerű állapotba, és képesek a test bármely speciális sejttípusának kialakulására, legyen az idegsejtek, vérsejtek vagy szívsejtek.

A mai biotechnológia képes arra, hogy sejtkultúrában őssejteket növesztve különböző szövettípusoknak (izmok, idegek) megfelelő specializált sejtekké transzformáljon, ezért terápiás használatukat tervezik. Különösen az embrionális sejtvonalak, a terápiás klónozással nyert embrionális őssejtek és a még meglehetősen képlékeny köldökzsinórvérből vagy csontvelőből származó felnőtt őssejtek felhasználása ígéretes.

Most azonban a tudósok a történelemben először újjáprogramozták egy 114 éves nő sejtjeit indukált pluripotens őssejtekké (iPS-sejtekké). Ezt a lépést jelentős lépésnek tekintik a "szélsőséges élettartam és a betegség-rezisztencia alapvető mechanizmusainak" megértése felé.

A kutatók most megmutatták, hogy ezek az öregedő sejtek hatékonyan képesek arra, hogy hasonlítsanak a fiatal pluripotens sejtekre. Úgy vélik, hogy nagy lépést tettek a sejtek öregedésének megfordítása felé.

"Most megmutattuk, hogy meg lehet csinálni, és értékes eszközünk van az öregedési folyamatot lassító gének és egyéb tényezők megtalálására"- nyilatkozták.

Figyelemre méltó, hogy a szupercentrikus eredetű sejtek ugyanolyan könnyen transzformálódnak, mint a többiek. Megjegyezték azt is, hogy a szupercentrikus eredetű őssejtek „visszaállították" telomerjeiket. Minél hosszabb a telomer szakasz, annál több osztódásra képes a sejt anélkül, hogy génkészlete sérülne. Az emberi sejtek kb. 50 osztódásra képesek, ezt követően a DNS sérülése már jelentős. Ez a biológiai óra szabja meg, hogy egy élőlény milyen hosszan élhet. Ha a telomerek rövidülését megakadályozzuk (ill. visszapótoljuk a hiányzó részt), a sejtek élettartama elméletileg végtelenre nő, a szervezet halhatatlanná válik legalábbis az öregedésből adódó elhalálozás odázható el.

Forrás: IFLScience!

Visszatért az élet a Boszporusz szorosba, már ami ...
Fajokat veszélyeztető szuperétel a kókuszdió- olaj

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 12. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/