Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Több millió évvel ezelőtt a Földön 1,6 méter magas pingvinek éltek

Kép: IFLScience!

 Több millió évvel ezelőtt a Földön 1,6 méter magas pingvinek éltek

  Néhány évvel ezelőtt  az Új-Zélandon talált pingvinről megállapították, hogy 62 millió éve élt és a 160 centiméteres magasságot is elérte. A ma élő legmagasabb pingvin az Antarktiszon élő császárpingvin (Aptenodytes forsteri), amely álló helyzetben 120 centiméter magas.

 Az új kutatások rámutattak, hogy nem csak Új-Zéland volt az óriás tengeri madarak otthona , hiszen hasonló állatokat fedeztek fel már Japánban, az Egyesült Államokban és Kanadában is. A Journal of Zoological Systematics and Evolutionary Ressearch által közzétett kutatás azt  találta, hogy az Új-Zéland- i mega pingvinek csontjai, szembetűnő hasonlóságot mutatnak az északi féltekén található sokkal fiatalabb madárcsoport, a plotopteridek csontjaival. A pingvinek első bizonyítékait Új-Zélandon, Észak-Canterbury városában, Waipara-ban találták, ahol kilenc különálló fajt azonosítottak. A madarak kb 1,6 meter magasságig nőttek.

 Bár a pingvinekről az emberek általában úgy gondolják, hogy csak nagyon hideg környezetben élnek, mint amilyen az Antarktisz régiója, a mai galápagosi pingvinek is az Egyenlítőnél honosak, és több fosszília utal arra, hogy a korai pingvinek is meleg tengerekben éltek.

 A plotopteridek csak 37-34 millió évvel ezelőtt jelentek meg az evolúciós nyilvántartásban, élőhelyük Észak-Amerikában és Japánban volt. Noha a modern madarak, vagyis a plotopteridek kb. 10 millió évvel később kihaltak, ám fosszilis bizonyítékaik szerint a szárnyaikat inkább az óceánban, mint a levegőben használták.

Ennek megállapítása érdekében a kutatók úgy döntöttek, hogy összehasonlítják a plotopteridek megkövesedett maradványait a Waimanu, Muriwaimanu és Sequiwaimanu óriás pingvin fajok maradványaival, amelyek 60 millió évvel ezelőtt Új-Zélandon jártak, a Canterbury Múzeum gyűjteményéből. Elemzéseik során kiderült, hogy a madaraknak több közös tulajdonsága van, köztük egy hosszú csőr résszerű orrlyukakkal, mellkas és váll csontok morfológiájával és szárnyszerkezetével. Az eredmények azt sugallják, hogy mindkét madárcsoport szárnya erős úszókká fejlődött, és a mélytengeren vadászott, hogy tengeri ételeket fogyasszon.

Forrás: IFLScience!

Pedagógusnapi köszöntő
A világ legmélyebb fúrólyuka: a Kola- szigeteki mé...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. június 14. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/