Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Több millió évvel ezelőtt a Földön 1,6 méter magas pingvinek éltek

Kép: IFLScience!

 Több millió évvel ezelőtt a Földön 1,6 méter magas pingvinek éltek

  Néhány évvel ezelőtt  az Új-Zélandon talált pingvinről megállapították, hogy 62 millió éve élt és a 160 centiméteres magasságot is elérte. A ma élő legmagasabb pingvin az Antarktiszon élő császárpingvin (Aptenodytes forsteri), amely álló helyzetben 120 centiméter magas.

 Az új kutatások rámutattak, hogy nem csak Új-Zéland volt az óriás tengeri madarak otthona , hiszen hasonló állatokat fedeztek fel már Japánban, az Egyesült Államokban és Kanadában is. A Journal of Zoological Systematics and Evolutionary Ressearch által közzétett kutatás azt  találta, hogy az Új-Zéland- i mega pingvinek csontjai, szembetűnő hasonlóságot mutatnak az északi féltekén található sokkal fiatalabb madárcsoport, a plotopteridek csontjaival. A pingvinek első bizonyítékait Új-Zélandon, Észak-Canterbury városában, Waipara-ban találták, ahol kilenc különálló fajt azonosítottak. A madarak kb 1,6 meter magasságig nőttek.

 Bár a pingvinekről az emberek általában úgy gondolják, hogy csak nagyon hideg környezetben élnek, mint amilyen az Antarktisz régiója, a mai galápagosi pingvinek is az Egyenlítőnél honosak, és több fosszília utal arra, hogy a korai pingvinek is meleg tengerekben éltek.

 A plotopteridek csak 37-34 millió évvel ezelőtt jelentek meg az evolúciós nyilvántartásban, élőhelyük Észak-Amerikában és Japánban volt. Noha a modern madarak, vagyis a plotopteridek kb. 10 millió évvel később kihaltak, ám fosszilis bizonyítékaik szerint a szárnyaikat inkább az óceánban, mint a levegőben használták.

Ennek megállapítása érdekében a kutatók úgy döntöttek, hogy összehasonlítják a plotopteridek megkövesedett maradványait a Waimanu, Muriwaimanu és Sequiwaimanu óriás pingvin fajok maradványaival, amelyek 60 millió évvel ezelőtt Új-Zélandon jártak, a Canterbury Múzeum gyűjteményéből. Elemzéseik során kiderült, hogy a madaraknak több közös tulajdonsága van, köztük egy hosszú csőr résszerű orrlyukakkal, mellkas és váll csontok morfológiájával és szárnyszerkezetével. Az eredmények azt sugallják, hogy mindkét madárcsoport szárnya erős úszókká fejlődött, és a mélytengeren vadászott, hogy tengeri ételeket fogyasszon.

Forrás: IFLScience!

Az utolsó ovis nyár
Leónárdó és az új lakó
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/