Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Titokzatos " tündérkörök" Ausztráliában is

Kép: IFLScience!

 Titokzatos " tündérkörök" Ausztráliában is

 A namíbiai sivatag „tündérkörei" évszázadok óta összezavarják az embereket és mítoszokat teremtenek Ezeket csupasz por köröket a száraz gyepekben, földalatti sárkányokról szóló mesékkel, Istenek, idegenek és természetesen tündérek jelenlétével magyarázzák. Van azonban két tudományos elmélet is , amely igencsak megosztja a tudósokat. 

Egészen a közelmúltig úgy gondolták, hogy a körök csak Afrikában találhatók. Azonban a gyűrűk felfedezése több mint 10 000 kilométerre az ausztrál hátsó rész mélyén új vizsgálatot indított a rejtély ügyében. 

Mindenekelőtt a tudósok a termesz és a hangya hipotézisének vizsgálatára vállalkoztak. Terepi munkájuk és légi képalkotásuk azt mutatta, hogy nagyon kevés összefüggés van a termesz- vagy hangyafészkek helyzete és a tündérkörök elhelyezkedése között.

Ezután rátértek a "vízverseny" hipotézisére - arra az elképzelésre, hogy ezek a gyűrűk akkor jelennek meg, amikor a növények versenyeznek a vízért és a tápanyagokért. Az erőforrásokért folytatott harc során önszerveződési folyamaton mennek keresztül, hogy maximalizálják a szűkös készletekhez való hozzáférést és kialakítsák ezeket a körkörös mintákat. A távérzékelés, a térbeli mintázat-elemzés és a matematikai modellezés kombinációjából származó adatok alátámasztották ezt az elképzelést. Érdekes módon azonban az ausztráliai megállapítások azt mutatták, hogy bár a gyűrűk ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkeznek, mint társaik, a namíbiaiakétól eltérő mechanizmus vezérli őket.

Ausztráliában a kör felső talajrétegén csak nagyon nehezen tudott behatolni a víz, kizárólag a periférián található növények és gyökerek engedték be a vizet és gyarapodtak. Namíbiában azonban a kör felső talajrétege homokos és laza, emiatt a víz gyorsan lefolyik, és a kör szélén növő növények számára tározót képez.

A kutatás azt mutatja, hogy a tündérkörök rejtélye valóban a vízért való verseny eredménye. Eredetük és a különböző talajokhoz való pontos viszonyuk kérdése azonban továbbra sem tisztázott.

A spártai nevelés
Zsiráfok napelemmel működő nyomkövetővel
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 26. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/