Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Titokzatos " tündérkörök" Ausztráliában is

Kép: IFLScience!

 Titokzatos " tündérkörök" Ausztráliában is

 A namíbiai sivatag „tündérkörei" évszázadok óta összezavarják az embereket és mítoszokat teremtenek Ezeket csupasz por köröket a száraz gyepekben, földalatti sárkányokról szóló mesékkel, Istenek, idegenek és természetesen tündérek jelenlétével magyarázzák. Van azonban két tudományos elmélet is , amely igencsak megosztja a tudósokat. 

Egészen a közelmúltig úgy gondolták, hogy a körök csak Afrikában találhatók. Azonban a gyűrűk felfedezése több mint 10 000 kilométerre az ausztrál hátsó rész mélyén új vizsgálatot indított a rejtély ügyében. 

Mindenekelőtt a tudósok a termesz és a hangya hipotézisének vizsgálatára vállalkoztak. Terepi munkájuk és légi képalkotásuk azt mutatta, hogy nagyon kevés összefüggés van a termesz- vagy hangyafészkek helyzete és a tündérkörök elhelyezkedése között.

Ezután rátértek a "vízverseny" hipotézisére - arra az elképzelésre, hogy ezek a gyűrűk akkor jelennek meg, amikor a növények versenyeznek a vízért és a tápanyagokért. Az erőforrásokért folytatott harc során önszerveződési folyamaton mennek keresztül, hogy maximalizálják a szűkös készletekhez való hozzáférést és kialakítsák ezeket a körkörös mintákat. A távérzékelés, a térbeli mintázat-elemzés és a matematikai modellezés kombinációjából származó adatok alátámasztották ezt az elképzelést. Érdekes módon azonban az ausztráliai megállapítások azt mutatták, hogy bár a gyűrűk ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkeznek, mint társaik, a namíbiaiakétól eltérő mechanizmus vezérli őket.

Ausztráliában a kör felső talajrétegén csak nagyon nehezen tudott behatolni a víz, kizárólag a periférián található növények és gyökerek engedték be a vizet és gyarapodtak. Namíbiában azonban a kör felső talajrétege homokos és laza, emiatt a víz gyorsan lefolyik, és a kör szélén növő növények számára tározót képez.

A kutatás azt mutatja, hogy a tündérkörök rejtélye valóban a vízért való verseny eredménye. Eredetük és a különböző talajokhoz való pontos viszonyuk kérdése azonban továbbra sem tisztázott.

Öcsike és a földigiliszta
A kőkorszak

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 19. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/