Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Tengericsillagok

Kép: wikipédia

A tengericsillagok  (Asteroidea​)

 A tengericsillagok a tüskésbőrűek törzsének egyik osztálya mintegy 1500 fajjal. A kígyókarúakkal ellentétben karjaik (a testükhöz kapcsolódó nyúlványok) nem különülnek el a törzsüktől. A karok száma sokféle lehet. Mint az összes tüskésbőrűre, jellemző rájuk a vízedényrendszer, amely az állat aljzaton történő mozgását szolgálja. Mivel újszájúak, az embrió fejlődése során legelőször kialakuló testnyílásból, az ősszájból fejlődik ki később az állat végbélnyílása, amely néhány fajnál elcsökevényesedik.

Jellemző rájuk az ötös álsugaras szimmetria, azaz kívülről sugaras szimmetriát mutat, de lárvaalakja és belső szervei is kétoldali szimmetriájúak. Szívük nincs, a csillók által hajtott vér összetett csatornarendszerükben kering. Karjaik a test többi részétől nem különülnek el. Gyomruk kifordítható. Párzószervük karjaikban van. Váltivarúak, de a hím és a nőstény között nincsen szemmel látható különbség. Egyéves korukban válnak ivaréretté, tavasszal szaporodnak. A karokban összesen öt pár ivarmirigy található, ezekben termelődnek a petesejtek, és a hímivarsejtek, amelyeket csírasejtnek nevezünk. Külső megtermékenyítésűek, egy párzás alkalmával a nőstény 2,5 millió petét bocsát ki.

Egyes fajok képesek ivartalanul szaporodni. Egyik karuk leválik, és teljes mértékben regenerálódik, kifejlődik négy újabb kar és a testkorong. Kezdetben még az eredeti kar hosszabb, ezt üstökös csillagnak nevezzük. Egyes fajoknál öncsonkítást tapasztaltak, mások megengedik a ragadozóknak, hogy leszakítsák az egyik karjukat.

A világ minden óceánjában megtalálhatóak, az árapályzónától a 6000 méteres mélységig, a trópusokon és a sarkvidéken is. Egyes fajaik az árapály zóna kulcsfajai. Átmérőjük általában 45-50 centiméter körüli, ebből egy-egy karuk akár 20-25 centimétert is elérhet.

Dalí szimbólumai
Női rejtély a szerzetes hegyen? Avagy az Athos- he...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/