Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Telefonalkalmazás segíti a mérgező állatok beazonosítását Ausztráliában

Kép: cdn.newsapi.com.au

 Telefonalkalmazás segíti a mérgező állatok beazonosítását Ausztráliában

 Ausztráliában évente hozzávetőleg 3000 embert mar meg kígyó, de gyakoriak a krokodiltámadások és a súlyos pókcsípések is.Tény, hogy a kontinens kb. 170 kígyófajából nagyjából 100 potenciálisan mérges, valamint, hogy a világ 25 legmérgezőbb kígyójából 21 megtalálható az országban. A világ legmérgezőbb kígyója is itt él, ami egyébként a kispikkelyű tajpán, aminek a mérge 50x erősebb a kobrák mérgénél és elsősorban Ausztrália száraz, belső területein őshonos.

A statisztika nem tér ki pontosan az „egyéb tengeri állatok" neveire, amelyek a cápák után vannak megemlítve, de azért nagy valószínűség szerint a kockamedúza, a ráják, a kúpcsiga és a kékgyűrűs polip is kivette a részét a 26 feljegyzett halálos támadásból. ( 2007- 2017 közötti időszak)

Pókcsípés következtében 1979 óta senki sem halt meg Ausztráliában, mivel azóta van ellenméreg a két legmérgezőbb pókfajtára, a Sydney Funnel Web-re és a Redback pókra.

Mára már egy  Critterpedia elnevezésű telefon alkalmazást is kifejlesztettek annak érdekében, hogy az emberek a kirándulásaik során könnyen beazonosítsák a mérgező állatokat. Az új technika úgy működik, hogy lefuttat egy több ezer beazonosított kígyó- és pókfotót tartalmazó könyvtárat, és összehasonlítja azokat a frissen készült képpel, így hatékonyan azonosít és kiváló tapasztalattal rendelkezik a terepmunkában.


Kép: IFLScience!
Medve, hagyma, hagyj ma!
Tóthárpád Ferenc - A szél és a hóember
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/