Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Idén hamarabb érkezik a tavasz!

 Idén hamarabb érkezik a tavasz!

 A jó hír üdvözlő varázslatával, a tavasz korábbi időpontban érkezik ( március 20. 3óra 50 perc) , mint eddig és ennek semmi köze sincs az éghajlatváltozáshoz. A nap-éj egyenlőség idején a Nap és a Föld középpontját összekötő egyenesre merőlegesen, a Föld középpontjában állított sík a földfelszínből a terminátornak nevezett gömbi főkört metszi ki, amely ekkor az egyenlítőre és minden szélességi körre merőleges; ezeket felezi, amiből következik, hogy az egész Földön nap-éj egyenlőség van.

A tavaszi napéjegyenlőség a csillagászati ​​tavasz kezdete, amely a naprendszer azon mozgásaira összpontosít, amelyek az időmérés szerves részét képezik. Manapság okostelefonokkal és órákkal tartjuk számon az ütemtervet, de a korai gazdálkodók és az éves ünnepségeket jelölő társadalmak számára az égbolt és a csillagkép elengedhetetlen volt az időben történő munkába álláshoz.

2012-től 2047-ig minden évben – közép-európai idő szerint – március 20-ára, 2048-tól viszont már 19-ére esik a jeles nap, a tavasz kezdete – csillagászatilag. Mivel 2100-ban kimarad (az egyébként négyévente esedékes) február 29, így 1 napot előrefelé mozdul el a folyamat, és 2102-ben már – a 22. században először – ismét 21-én következik be a természet újjászületésének e fontos szimbóluma.

Viszont mivel a Földön mindenhol ugyanabban az időpillanatban következik be, és csak időzónánként változik az időpontja, ez azt is jelenti, hogy 2050-ben a legkeletebbre található időzónában helyi idő szerint  március 21-én, 0 óra 20 perckor következik be, tehát ott még a század közepéig kell várni a 21. század utolsó 21-ei nap-éj egyenlőségére.

Az északi félgömbön tavaszi nap-éj egyenlőségnek, a délin őszi nap-éj egyenlőségnek nevezik. A két féltekén ez a csillagászati tavasz, illetve a csillagászati ősz kezdete is egyben.

Az időnként előforduló eltérés a naptári és csillagászati számítás között abból adódik, hogy a római katolikus egyház annak érdekében, hogy a húsvét időpontját egyszerűbben meg lehessen határozni, a nap-éj egyenlőség időpontját mindig március 21-ére teszi.

Kép: wallhere.com
Az utolsó ovis nyár
Tavasz tündér bontsd ki szirmát...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/