Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Idén hamarabb érkezik a tavasz!

 Idén hamarabb érkezik a tavasz!

 A jó hír üdvözlő varázslatával, a tavasz korábbi időpontban érkezik ( március 20. 3óra 50 perc) , mint eddig és ennek semmi köze sincs az éghajlatváltozáshoz. A nap-éj egyenlőség idején a Nap és a Föld középpontját összekötő egyenesre merőlegesen, a Föld középpontjában állított sík a földfelszínből a terminátornak nevezett gömbi főkört metszi ki, amely ekkor az egyenlítőre és minden szélességi körre merőleges; ezeket felezi, amiből következik, hogy az egész Földön nap-éj egyenlőség van.

A tavaszi napéjegyenlőség a csillagászati ​​tavasz kezdete, amely a naprendszer azon mozgásaira összpontosít, amelyek az időmérés szerves részét képezik. Manapság okostelefonokkal és órákkal tartjuk számon az ütemtervet, de a korai gazdálkodók és az éves ünnepségeket jelölő társadalmak számára az égbolt és a csillagkép elengedhetetlen volt az időben történő munkába álláshoz.

2012-től 2047-ig minden évben – közép-európai idő szerint – március 20-ára, 2048-tól viszont már 19-ére esik a jeles nap, a tavasz kezdete – csillagászatilag. Mivel 2100-ban kimarad (az egyébként négyévente esedékes) február 29, így 1 napot előrefelé mozdul el a folyamat, és 2102-ben már – a 22. században először – ismét 21-én következik be a természet újjászületésének e fontos szimbóluma.

Viszont mivel a Földön mindenhol ugyanabban az időpillanatban következik be, és csak időzónánként változik az időpontja, ez azt is jelenti, hogy 2050-ben a legkeletebbre található időzónában helyi idő szerint  március 21-én, 0 óra 20 perckor következik be, tehát ott még a század közepéig kell várni a 21. század utolsó 21-ei nap-éj egyenlőségére.

Az északi félgömbön tavaszi nap-éj egyenlőségnek, a délin őszi nap-éj egyenlőségnek nevezik. A két féltekén ez a csillagászati tavasz, illetve a csillagászati ősz kezdete is egyben.

Az időnként előforduló eltérés a naptári és csillagászati számítás között abból adódik, hogy a római katolikus egyház annak érdekében, hogy a húsvét időpontját egyszerűbben meg lehessen határozni, a nap-éj egyenlőség időpontját mindig március 21-ére teszi.

Kép: wallhere.com
Gólyarobi
Az Apple 2, 5 milliárd dollárral támogatja a kalif...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 21. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/