Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Táncoló csimpánzok: választ jelentene a tánc evolúciójára?

 Táncoló csimpánzok: választ jelentene a tánc evolúciójára?

 Holly és Bahkahri külön világra jött "nővérek" . A két csimpánz különböző létesítményekben született, mindössze két hét különbséggel 1998-ban, és 4 hónaposan a St. Louis Állatkertbe kerültek. Egyedülálló tehetségük van: a tánc.

A csimpánz duó az első, akiket eddig megfigyeltek, miközben a csípőjüket egyszerre mozgatják, összehangolt és szinkronizált mozdulatokkal járnak, amely a kutatók szerint betekintést nyújthat az emberi tánc fejlődésébe.

„A tánc az emberi kifejezés ikonja. Annak ellenére, hogy a világ kultúráinak megdöbbentő sokszínűsége és az emlékezetes állati rendszerek káprázatos bősége van fedve előttünk, a tánc evolúciója az emberi klímában homályos maradt "- mondta a tanulmány szerzője, Dr. Adriano Lameira, a Warwicki Egyetem nyilatkozatában. 

„A tánc megköveteli az egyénektől, hogy interaktív módon egész testük tempóját szinte tökéletes pontossággal szinkronizálják partnerükkel, ez magyarázza, hogy miért nem voltak jelen táncformák a főemlősök körében. Ez  bizonyíték lehet arra, hogy a nagy testtartású majmok összekapcsolódnak a teljes testtel, és ez segítheti az emberi tánc lehetséges szakaszának rekonstruálását. "

Más fajokat láttak ritmikus mozgásokat végezni, de soha nem észleltek két nem humán állatot, hogy így mozogjanak anélkül, hogy az ember betanította volna nekik. 

Ennek a viselkedésnek a tanulmányozására a Warwicki Egyetem, a Durham Egyetem és a Brüsszel Szabad Egyetem kutatói videót készítettek a táncos csimpánzokról, amelyeket a YouTube-ra töltöttek fel olyan kifejezésekkel, mint a „conga line". Ezután összesen 23 videót analizáltak 2011. október és 2015. április között, az idő és a mozgás mérésére.

„Az egyes elemzések között azonban kiderült, hogy az egyének közötti szinkronizálás nem véletlenszerű, kiszámíthatatlan" - írta a szerző a Scientific Reportsben hozzátéve, hogy a mozgásokat pontosan és látszólag szándékosan tartották fenn, mivel minden csimpánz felváltva vette át a ritmus szabályozó szerepét. ".

Ezt a "tánc" evolúciót befolyásolhatják a fogságban tartott állatok, valamint az ilyen környezettel járó bizonyos ökológiai, társadalmi és kulturális behatások. Ezt csak két egyénnél figyelték meg, tehát nehéz ebből következtetéseket levonni. Ez a fajta „emberi proto-tánc" a társadalmi dinamikában gyökerezhet olyan kis csoportok számára, amelyek kölcsönös érintésben részesülnek és ritmikusan mozognak egyidejűleg egy „ritmikus társadalmi rituáléban".

Forrás: IflScience

Kép: IFLSCIENCE
Legek az állatvilágban - a kaméleon
2019- es újítások: Személyes edzés a nappaliban, a...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 24. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/