Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Táncoló csimpánzok: választ jelentene a tánc evolúciójára?

 Táncoló csimpánzok: választ jelentene a tánc evolúciójára?

 Holly és Bahkahri külön világra jött "nővérek" . A két csimpánz különböző létesítményekben született, mindössze két hét különbséggel 1998-ban, és 4 hónaposan a St. Louis Állatkertbe kerültek. Egyedülálló tehetségük van: a tánc.

A csimpánz duó az első, akiket eddig megfigyeltek, miközben a csípőjüket egyszerre mozgatják, összehangolt és szinkronizált mozdulatokkal járnak, amely a kutatók szerint betekintést nyújthat az emberi tánc fejlődésébe.

„A tánc az emberi kifejezés ikonja. Annak ellenére, hogy a világ kultúráinak megdöbbentő sokszínűsége és az emlékezetes állati rendszerek káprázatos bősége van fedve előttünk, a tánc evolúciója az emberi klímában homályos maradt "- mondta a tanulmány szerzője, Dr. Adriano Lameira, a Warwicki Egyetem nyilatkozatában. 

„A tánc megköveteli az egyénektől, hogy interaktív módon egész testük tempóját szinte tökéletes pontossággal szinkronizálják partnerükkel, ez magyarázza, hogy miért nem voltak jelen táncformák a főemlősök körében. Ez  bizonyíték lehet arra, hogy a nagy testtartású majmok összekapcsolódnak a teljes testtel, és ez segítheti az emberi tánc lehetséges szakaszának rekonstruálását. "

Más fajokat láttak ritmikus mozgásokat végezni, de soha nem észleltek két nem humán állatot, hogy így mozogjanak anélkül, hogy az ember betanította volna nekik. 

Ennek a viselkedésnek a tanulmányozására a Warwicki Egyetem, a Durham Egyetem és a Brüsszel Szabad Egyetem kutatói videót készítettek a táncos csimpánzokról, amelyeket a YouTube-ra töltöttek fel olyan kifejezésekkel, mint a „conga line". Ezután összesen 23 videót analizáltak 2011. október és 2015. április között, az idő és a mozgás mérésére.

„Az egyes elemzések között azonban kiderült, hogy az egyének közötti szinkronizálás nem véletlenszerű, kiszámíthatatlan" - írta a szerző a Scientific Reportsben hozzátéve, hogy a mozgásokat pontosan és látszólag szándékosan tartották fenn, mivel minden csimpánz felváltva vette át a ritmus szabályozó szerepét. ".

Ezt a "tánc" evolúciót befolyásolhatják a fogságban tartott állatok, valamint az ilyen környezettel járó bizonyos ökológiai, társadalmi és kulturális behatások. Ezt csak két egyénnél figyelték meg, tehát nehéz ebből következtetéseket levonni. Ez a fajta „emberi proto-tánc" a társadalmi dinamikában gyökerezhet olyan kis csoportok számára, amelyek kölcsönös érintésben részesülnek és ritmikusan mozognak egyidejűleg egy „ritmikus társadalmi rituáléban".

Forrás: IflScience

Kép: IFLSCIENCE
Zsiráfok napelemmel működő nyomkövetővel
Gyöngyből készült ékszerek
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/