Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Szunnyadó vulkánok Európában?

 Szunnyadó vulkánok Európában?

Néhány évvel ezelőtt az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának sikerült meghatároznia a Csomád kitöréseinek idejét, és megállapították, hogy a vulkán jóval fiatalabb, mint gondolták. Kormeghatározási módszerük lehet a vulkáni veszély előrejelzésének egyik eszköze. Mindezek alapján újabb tudományos érv szól amellett, hogy megvan az esélye a látszólag inaktív tűzhányó felébredésének, és egy újabb vulkánkitörésnek. 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy biztosan lesz újabb kitörés, de a lehetősége fennáll.

Európában nem sokan gondolnák, hogy vulkánkitörés fordulhat elő akár Franciaország, akár Németország területén. Pedig mind az Auvergne, mind az Eifel térsége olyan terület, ahol 6-10 ezer éve még volt vulkáni működés, és ahol nincs kizárva, hogy a jövőben újabb ilyen eseményre kerülhet sor. 

A kutatócsoport tanulmánya rávilágít, hogy a Kárpát-Pannon térségben is hasonló a helyzet. Bár ezen a tájon utoljára 32 ezer éve lépett működésbe vulkán, a Csomád tűzhányó korábbi története azt jelzi, lehet még folytatás.

Az eredmények azt mutatják, hogy a Szent Anna-tó krátere nem a legutolsó kitörés során jött létre, hanem 39 ezer évvel ezelőtt. A Csomád esetében a több mint 10 kilométer magasra emelkedő vulkáni hamufelhőből még 20 kilométer távolságban is több centiméter nagyságú horzsakövek potyogtak, ezt őrizte meg a Kézdivásárhely közelében lévő homokfalban egy 20 centiméter vastag vulkáni réteg. 

A vulkáni hamuanyag egészen a Fekete-tengerig eljuthatott, amelynek a kimutatása izgalmas kihívás lehet a vulkáni üledékek elterjedésével foglalkozó kutatóknak.

Forrás: ng.hu

Visszatért az élet a Boszporusz szorosba, már ami ...
Nyulak
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 09. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/