Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Szunnyadó vulkánok Európában?

 Szunnyadó vulkánok Európában?

Néhány évvel ezelőtt az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának sikerült meghatároznia a Csomád kitöréseinek idejét, és megállapították, hogy a vulkán jóval fiatalabb, mint gondolták. Kormeghatározási módszerük lehet a vulkáni veszély előrejelzésének egyik eszköze. Mindezek alapján újabb tudományos érv szól amellett, hogy megvan az esélye a látszólag inaktív tűzhányó felébredésének, és egy újabb vulkánkitörésnek. 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy biztosan lesz újabb kitörés, de a lehetősége fennáll.

Európában nem sokan gondolnák, hogy vulkánkitörés fordulhat elő akár Franciaország, akár Németország területén. Pedig mind az Auvergne, mind az Eifel térsége olyan terület, ahol 6-10 ezer éve még volt vulkáni működés, és ahol nincs kizárva, hogy a jövőben újabb ilyen eseményre kerülhet sor. 

A kutatócsoport tanulmánya rávilágít, hogy a Kárpát-Pannon térségben is hasonló a helyzet. Bár ezen a tájon utoljára 32 ezer éve lépett működésbe vulkán, a Csomád tűzhányó korábbi története azt jelzi, lehet még folytatás.

Az eredmények azt mutatják, hogy a Szent Anna-tó krátere nem a legutolsó kitörés során jött létre, hanem 39 ezer évvel ezelőtt. A Csomád esetében a több mint 10 kilométer magasra emelkedő vulkáni hamufelhőből még 20 kilométer távolságban is több centiméter nagyságú horzsakövek potyogtak, ezt őrizte meg a Kézdivásárhely közelében lévő homokfalban egy 20 centiméter vastag vulkáni réteg. 

A vulkáni hamuanyag egészen a Fekete-tengerig eljuthatott, amelynek a kimutatása izgalmas kihívás lehet a vulkáni üledékek elterjedésével foglalkozó kutatóknak.

Forrás: ng.hu

Dió Magazin - 2022 - Május
A gomba alatt
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/