Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Emberi szervek 3D nyomtatása az űrben

Kép: popsci.com

 Emberi szervek 3D nyomtatása az űrben

Ki ne hallott volna már a háromdimenziós nyomtatókról, amelyek ma már édességet, ruházatot és egér petefészket is nyomtathatnak. De arról már nem sokan tudnak, hogy az elkövetkezendő évtizedben a speciális bionyomtatók elkezdhetik működő emberi szervek építését az űrben. Kiderült, hogy az űr minimális gravitációs körülményei ideálisabb környezetet biztosíthatnak a szervek építéséhez, mint a gravitációs nehéz Föld.

Sikeresség esetén az űrben "nyomtatott" szervek megrövidíthetik a transzplantációs várólistákat, és akár kiküszöbölhetik a testből való kilökődést. Noha még hosszú utat kell megtenni, a Nemzeti Űrállomás (ISS) kutatói remélik, hogy végül létrehozhatják a szerveket felnőtt emberi sejtekből, beleértve az őssejteket is.

Az orvostudomány csak nemrég alkalmazta a 3D nyomtatást, különösen az orvosbiológiai területeken, mint például a regeneráló orvoslás és a protézisek. Eddig ezek a nyomtatók előállították az ereket, csontokat, és különböző élő szövetek korai verzióit az ismétlődő bioink ( biotinta, sejt aggregátorok) rétegeinek kimetszésével -  élő emberi sejtekből és más szövetekből álló anyag, amelynek célja a növekvő szerveket körülvevő természetes környezet utánozása. .

A tudósok már egyszerű szerv előtti struktúrákat nyomtattak ki, mint például a mini májmodellek és a tüdőszerű légzsákok. Jelenleg azonban ezeknek a modelleknek a többsége küzd a megmaradásért.

A közelmúltban a kutatók azt találták, hogy a Föld nem a legjobb környezet a szabadon álló szervek növekedéséhez. Mivel a gravitáció folyamatosan lenyomja ezeket a kényes struktúrákat, miközben növekednek.  A mikrogravitáción belül viszont a lágy szövetek természetesen megtartják az alakjukat, anélkül hogy szükség lenne  környező támogatásra . Ez egy olyan megfigyelés, amely a kutatókat az űrbe vezette.

Jelenleg a projekt egy mesterséges szívszövet felépítésére összpontosít az űrben. Amint a nyomtatott szívszövet eléri a meghatározott vastagságot, a kutatók számára nehezebbé válik annak biztosítása, hogy a nyomtatott struktúra rétegei hatékonyan egymásba növekedjenek.  A nyomtatott szerveknek végül az érrendszer és az idegvégződések megfelelő működésére lenne szükségük, bár ez a technológia még nem létezik.

A következő szakasz - a szívfoltok vizsgálata mikroszkóp alatt és állatokon belül - az elkövetkező négy évre kiterjedhet. A teljes szervek vonatkozásában a Techshot állítása szerint 2025 után tervezi megkezdeni a "termelést". Jelenleg a projekt még gyerekcipőben jár..

Forrás: popsci.com

Bioing /Kép: 3Dnatives.com
Ariadne barlangjai - 20 év a Pilis mélyén - videó
Sikeres előrelépés történt a rákkutatásban

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 25. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/