Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Szeresd a fákat

ejaugsburg képe a Pixabay -en.

 Szeresd a fákat

 A mai kor embere (a XXI. század technikai fölényével) nem tisztel sem kort, sem méretet, sem életrevalóságot.
Bevezették a fáknál a "vágásérettség" kifejezést.
Napjainkra (néhány balesetet követően, amelyet kidőlt fák okoztak) a mániákus fapusztítás és "bosszúhadjárat" jellemző. 1-1 példát kiragadva a hírekből: kidőlt, rádőlt, leszakadt, betörte, leszakította, megölte... Pedig legtöbbször pusztán emberi mulasztásról, felelőtlenségről van (volt, lesz) szó.
Ezek a kifejezések egy fa esetében botanikai abszurdításnak számítanak. Cselekvőképességgel ruháznak fel egy mozgásában korlátozott élőlényt. 

A fa nem képes gyors helyváltoztatásra! Általában csak helyzetváltoztatásra képes: levelei a fény felé fordulnak, a szél lengeti, mozgatja ágait. Urbanizált világunkban az ember a TV előtt ülve katasztrófafilmeket néz, és hozzászokik, hogy neki eközben semmi baja nem lesz. Elszakadt a természettől, nem figyeli jelenségeit, és nem is tud azokra megfelelően reagálni.
Erdélyben, kisgyermek születésekor az apa fát ültetett, és a 2 csemete együtt növekedett. Fel kellene újítani ezt a szép szokást is, hogy minden kisgyermeknek legyen (lehessen) fatestvére, aki megtermeli számára az oxigént, mellé ülve elmondhatja örömét-bánatát, és adott esetben ő maga is gondoskodhat a fáról.

Ismerjük fel, hogy bizonyos értelemben a fák is testvéreink, ők is a természet (a teremtés) részei. Legyünk szeretettel feléjük is, védjük, gondozzuk őket, hogy ők is elvégezhessék feladatukat az Élet védelme érdekében!

Részlet: A fák haszna , szelegyesulet.fw.hu

Medve, hagyma, hagyj ma!
G. Joó Katalin: Fricska
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/