Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Szeresd a fákat

ejaugsburg képe a Pixabay -en.

 Szeresd a fákat

 A mai kor embere (a XXI. század technikai fölényével) nem tisztel sem kort, sem méretet, sem életrevalóságot.
Bevezették a fáknál a "vágásérettség" kifejezést.
Napjainkra (néhány balesetet követően, amelyet kidőlt fák okoztak) a mániákus fapusztítás és "bosszúhadjárat" jellemző. 1-1 példát kiragadva a hírekből: kidőlt, rádőlt, leszakadt, betörte, leszakította, megölte... Pedig legtöbbször pusztán emberi mulasztásról, felelőtlenségről van (volt, lesz) szó.
Ezek a kifejezések egy fa esetében botanikai abszurdításnak számítanak. Cselekvőképességgel ruháznak fel egy mozgásában korlátozott élőlényt. 

A fa nem képes gyors helyváltoztatásra! Általában csak helyzetváltoztatásra képes: levelei a fény felé fordulnak, a szél lengeti, mozgatja ágait. Urbanizált világunkban az ember a TV előtt ülve katasztrófafilmeket néz, és hozzászokik, hogy neki eközben semmi baja nem lesz. Elszakadt a természettől, nem figyeli jelenségeit, és nem is tud azokra megfelelően reagálni.
Erdélyben, kisgyermek születésekor az apa fát ültetett, és a 2 csemete együtt növekedett. Fel kellene újítani ezt a szép szokást is, hogy minden kisgyermeknek legyen (lehessen) fatestvére, aki megtermeli számára az oxigént, mellé ülve elmondhatja örömét-bánatát, és adott esetben ő maga is gondoskodhat a fáról.

Ismerjük fel, hogy bizonyos értelemben a fák is testvéreink, ők is a természet (a teremtés) részei. Legyünk szeretettel feléjük is, védjük, gondozzuk őket, hogy ők is elvégezhessék feladatukat az Élet védelme érdekében!

Részlet: A fák haszna , szelegyesulet.fw.hu

Csak egy erdei séta ll. Ősz
A gép, amely kinyeri a levegőből az ivóvizet. Meg...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 23. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/