Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Szeptemberi hagyományok

Szeptemberi hagyományok

Szeptemberi hagyományok 

A puttonyos kádba önti a leszüretelt fürtöket (Sióagárd, Tolna m., 1970-es évek)

 Szeptemberben, Szent Mihály havában őszbe fordul az idő, ilyenkor kezdődik a kisfarsang. Ekkor van az őszi napéjegyenlőség is, és a Nap már a mérleg jegyében jár. Sok népszokás, hiedelem utal a várható időjárásra, a termés milyenségére, és ekkor tartották régen a piros alma ünnepét is.

Eleink az őszelő szeptembert, Szent Mihály havának nevezték. Faluhelyen ezen a napon kezdték a kukoricát törni, aminek neve tengerihántás vagy máléfejtés volt. A fiatalok miközben törték a kukoricát, énekeltek, mókáztak, bolondoztak, ittak, udvaroltak, és ha üszkös kukoricacsőre leltek, a lányok arcát befeketítették vele.

Szeptember 1-je Szent Egyed napja, a meteorológiai ősz kezdete. A néphagyomány is az őszkezdő napot látja benne. Úgy tartották, az Egyed-napi jó idő kellemes őszt és jó bort ígér. Ekkor kezdték meg a búza, másutt a rozs vetését. A néphit szerint, ha e napon vetik el a búzát bő termésre számíthatnak. Időjárásjósló nap is e nap, ha esik, akkor esős lesz az ősz, ha nem esik, akkor száraz őszre számítottak. Ha karácsonykor le szerették volna vágni a disznót, akkor e napon fogták hízóra.

Szeptember 8-án az egyházban Szűz Mária születésnapját ünnepeljük. Az ünnep neve Kisasszony napja, Kisboldogasszony ünnepe. Ezen a napon a csallóközi lányoknak, asszonyoknak nem volt szabad dolgozniuk. A tilalom főként a szövésre és a fonásra vonatkozott. Kisasszony napja országszerte búcsújáró nap volt. A felső-csallóközi falvak lakosai ilyenkor gyalogosan zarándokoltak el Szentantalra (Bacsfa) a segítő Szűz Máriához.

A fecskék ekkorra már összevárják egymást, s még a rossz idő beköszöntése előtt, a többi vándormadárral együtt melegebb égtájak felé repülnek. Ezért nevezik ezt a napot „fecskehajtó Kisasszonynak".

Szeptember 21. Máté napja

Máté, akit Lévinek is hívtak, a hagyomány szerint az egyik evangélium szerzője. Adószedő és vámos volt. Épp a vámházban ült, a dolgát végezte, amikor Jézus felszólította, hogy kövesse, s Máté engedelmeskedett a hívásnak.

Szeptember 29-e Szent Mihály arkangyal megjelenésének ünnepe. A népi hagyomány főként a gazdasági életre vonatkozó hiedelmeket, szokásokat, időjárási megfigyeléseket hozza összefüggésbe ezzel a nappal. Ezen a napon hajtották be a jószágot a mezőről és a nyári szállásokból az istállókba. A szolgákat is ezen a napon fogadták meg, s a pásztorok is ekkor tartották évi kerülőjük egyikét. A pásztorok évente négyszer kerülhettek a faluban, hogy járandóságot szedjenek. Mihály napján kívül november 11-én, azaz Márton-napkor, karácsonykor és húsvétkor.

A Mihály-napi idő már a jövő évet vetíti elő. Az e napon összebújva fekvő gulya kemény, hideg tél beköszöntét jelzi. A csallóköziek azt is megfigyelték, hogy a Mihály-napot követő égzengés, villámlás a tél folyamán rossz időt ígér. Ha ekkor északi szél fúj, kemény telet, sok havat hoz.

A szüret kemény munka és ünnep egyszerre. A szőlő kapálása, metszése és oltása után ekkor köszönt be a borkészítés ideje. Sok hagyomány ma is él, s ezekhez - mint például a szüret kezdetének időpontjához - ragaszkodnak az emberek. A szüret első napja egyes területeken neves dátumokhoz kapcsolódik. Eger vidékén szeptember 29. - Szent Mihály napja. Jellemző, hogy a rég kialakult napokhoz kötődik a szüret kezdete, ez az időpont azonban régiókként változott. Ennek az a magyarázata, hogy figyelembe vették az időjárási viszonyokat, a jellemző szőlőfajtákat és egyéb tényezőket.

Szeptember 29. után már nem nő a fű, mondják is: „Szent Mihály nap után harapófogóval sem lehetne kihúzni a füvet", vagy "Szent Mihály-nap után egy icce víz, két icce sár."

Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet.

Balaton melléki szüreti élet, Kép: mandadb.hu
2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...
Visszatért az élet a Boszporusz szorosba, már ami ...

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 12. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/