Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Szeptemberi hagyományok

Szeptemberi hagyományok

Szeptemberi hagyományok 

A puttonyos kádba önti a leszüretelt fürtöket (Sióagárd, Tolna m., 1970-es évek)

 Szeptemberben, Szent Mihály havában őszbe fordul az idő, ilyenkor kezdődik a kisfarsang. Ekkor van az őszi napéjegyenlőség is, és a Nap már a mérleg jegyében jár. Sok népszokás, hiedelem utal a várható időjárásra, a termés milyenségére, és ekkor tartották régen a piros alma ünnepét is.

Eleink az őszelő szeptembert, Szent Mihály havának nevezték. Faluhelyen ezen a napon kezdték a kukoricát törni, aminek neve tengerihántás vagy máléfejtés volt. A fiatalok miközben törték a kukoricát, énekeltek, mókáztak, bolondoztak, ittak, udvaroltak, és ha üszkös kukoricacsőre leltek, a lányok arcát befeketítették vele.

Szeptember 1-je Szent Egyed napja, a meteorológiai ősz kezdete. A néphagyomány is az őszkezdő napot látja benne. Úgy tartották, az Egyed-napi jó idő kellemes őszt és jó bort ígér. Ekkor kezdték meg a búza, másutt a rozs vetését. A néphit szerint, ha e napon vetik el a búzát bő termésre számíthatnak. Időjárásjósló nap is e nap, ha esik, akkor esős lesz az ősz, ha nem esik, akkor száraz őszre számítottak. Ha karácsonykor le szerették volna vágni a disznót, akkor e napon fogták hízóra.

Szeptember 8-án az egyházban Szűz Mária születésnapját ünnepeljük. Az ünnep neve Kisasszony napja, Kisboldogasszony ünnepe. Ezen a napon a csallóközi lányoknak, asszonyoknak nem volt szabad dolgozniuk. A tilalom főként a szövésre és a fonásra vonatkozott. Kisasszony napja országszerte búcsújáró nap volt. A felső-csallóközi falvak lakosai ilyenkor gyalogosan zarándokoltak el Szentantalra (Bacsfa) a segítő Szűz Máriához.

A fecskék ekkorra már összevárják egymást, s még a rossz idő beköszöntése előtt, a többi vándormadárral együtt melegebb égtájak felé repülnek. Ezért nevezik ezt a napot „fecskehajtó Kisasszonynak".

Szeptember 21. Máté napja

Máté, akit Lévinek is hívtak, a hagyomány szerint az egyik evangélium szerzője. Adószedő és vámos volt. Épp a vámházban ült, a dolgát végezte, amikor Jézus felszólította, hogy kövesse, s Máté engedelmeskedett a hívásnak.

Szeptember 29-e Szent Mihály arkangyal megjelenésének ünnepe. A népi hagyomány főként a gazdasági életre vonatkozó hiedelmeket, szokásokat, időjárási megfigyeléseket hozza összefüggésbe ezzel a nappal. Ezen a napon hajtották be a jószágot a mezőről és a nyári szállásokból az istállókba. A szolgákat is ezen a napon fogadták meg, s a pásztorok is ekkor tartották évi kerülőjük egyikét. A pásztorok évente négyszer kerülhettek a faluban, hogy járandóságot szedjenek. Mihály napján kívül november 11-én, azaz Márton-napkor, karácsonykor és húsvétkor.

A Mihály-napi idő már a jövő évet vetíti elő. Az e napon összebújva fekvő gulya kemény, hideg tél beköszöntét jelzi. A csallóköziek azt is megfigyelték, hogy a Mihály-napot követő égzengés, villámlás a tél folyamán rossz időt ígér. Ha ekkor északi szél fúj, kemény telet, sok havat hoz.

A szüret kemény munka és ünnep egyszerre. A szőlő kapálása, metszése és oltása után ekkor köszönt be a borkészítés ideje. Sok hagyomány ma is él, s ezekhez - mint például a szüret kezdetének időpontjához - ragaszkodnak az emberek. A szüret első napja egyes területeken neves dátumokhoz kapcsolódik. Eger vidékén szeptember 29. - Szent Mihály napja. Jellemző, hogy a rég kialakult napokhoz kötődik a szüret kezdete, ez az időpont azonban régiókként változott. Ennek az a magyarázata, hogy figyelembe vették az időjárási viszonyokat, a jellemző szőlőfajtákat és egyéb tényezőket.

Szeptember 29. után már nem nő a fű, mondják is: „Szent Mihály nap után harapófogóval sem lehetne kihúzni a füvet", vagy "Szent Mihály-nap után egy icce víz, két icce sár."

Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet.

Balaton melléki szüreti élet, Kép: mandadb.hu
G. Joó Katalin: Fricska
Álom
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/