Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Bódai-Soós Judit

Szentek hónapról hónapra - Március 21.

Bódai-Soós Judit: Nursiai Szent Benedek

Szent Benedek Nursiában született 480 körül. Kezdetben Rómában tanult, de megelégelte a világi hívságokat, és visszavonult egy hegyi barlangba, ahol elmerült hitének megerősítésében. Később kolostort alapított és más kolostorok rendjét, életük megszervezését is felügyelte.

Benedek állandóan küzdött a gonosz ellen, és megtérése után számtalan csoda történt vele, körülötte. Ő maga például ránézésre felismerte, ha egy étel vagy ital mérgezett volt, képes volt megmondani, hogy mi történik az adott percben egy egészen távoli helyen, de jövőbeli eseményeket is előre jelzett, és mások gondolataiban is olvasott.

Volt a szentnek egy öreg dajkája, Cirilla. Amikor Benedek Enfide városába költözött egy rövid időre, a dajkát is magával vitte. Az öreg Cirilla vezette az egyszerű kis háztartást, így jó néhány csoda tanúja lehetett.

Egyszer az asszony szitát kért kölcsön a szomszédoktól. Munka közben azonban leejtette, s mivel annak cserépből volt a kerete, összetört. Emiatt a szegény pára olyan keserves sírásra fakadt, hogy Benedeknek megesett rajta a szíve.

– Ne sírj, jó Cirilla! – vigasztalta. – Ez csak egy szita. Nem a lelked vagy a szíved tört darabokra.

– De a szomszédok… – hüppögte az asszony. – Ők mit gondolnak majd rólam? Félek, hogy a szitával együtt a becsületemet is összetörtem.

Benedek nem látta ilyen borúsnak a helyzetet, de komolyan elgondolkodott az öreg Cirilla szavain, és megértette őt, ezért buzgó imában kért vigaszt számára.

– Gyere! Most már tényleg hagyd abba a sírást! – mondta neki kicsit később. – Rakjuk össze a szita darabjait! Ha a hited sértetlen, akkor a becsületeden sem lehet csorba.

Cirilla ugyan nem értette, hogy mit akar Benedek a cserepek összeillesztgetésével, de engedelmesen munkához látott. Közösen rakták hát össze a szita minden apró darabkáját.

Amikor elkészültek, Benedek végigsimított egy ujjával a cserépen, majd felemelte és mosolyogva adta az asszony kezébe az ép szitát. A cserepek úgy összeforrtak, hogy egyetlen karcolás sem látszott rajtuk. Cirilla nagy ámulattal, de boldog szívvel vihette vissza a kölcsönkért konyhaeszközt a szomszédoknak. Hite és becsülete éppen olyan ép maradt, mint az összeforrt szita. 

Az utolsó csukja be a kaput!
Született egy kis tapír
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 28. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/