Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Bódai-Soós Judit

Szent Ilona és a keresztek

Bódai-Soós Judit: Augusztus 18. - Szent Ilona és a keresztek

  Szent Ilona volt Nagy Konstantin császár édesanyja. 250 körül született, valószínűleg a bithiniai Drepanum városban.

Bódai-Soós Judit: Augusztus 18. - Szent Ilona és a keresztek

Nagy Konstantin a várost később Helenopolisznak, „Ilonavárosnak" nevezte el, feltehetően azért, hogy megtisztelje anyja születési helyét.
Ilona egyszerű családból származott, ezért miután férjéből császár lett, az nem találta őt méltónak a trónra és elbocsátotta, majd új házasságot kötött. Amikor Ilona fia lépett a trónra, az ifjú császár maga mellé vette édesanyját, és megajándékozta a császárné címmel, úgyhogy Ilonát ettől kezdve Flavia Julia Helena Augustának hívták.
A császár szabad kezet adott anyjának a birodalmi kincstár felett, nevét és képét ráverette pénzekre. Ilona pedig ezt az új helyzetet jóra használta. Utazásai során mindenütt törődött a szegényekkel, sokakat kiszabadított a börtönből és a bányából, másokat visszahívatott a számkivetésből.
Ilona példaszerű keresztény életet élt az erények és az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlásával. Sokszor egyszerű ruhában vegyült el a hívők között, így vett részt a liturgiában, máskor szegényeket hívott meg asztalához, és saját kezűleg szolgált föl nekik
326-ban szentföldi zarándokútra indult. Végiglátogatta Palesztina szent helyeit, és templomokat építtetett Betlehemben az Úr születésének helye fölé és az Olajfák hegyén a Mennybemenetel helyén. A hagyomány szerint Jeruzsálemben a Golgotán megtalálta a Szent Keresztet és a szenvedés más eszközeit is.
A helyet azért nem volt könnyű megtalálni, mert az üldözések idején egy Vénusz-szobrot állítottak föl a Golgotán, hogy aki Krisztus tiszteletéért menne oda, azt megtévesszék. Ezért a keresztények elkerülték a helyet, és az már majdnem feledésbe merült. Amikor Ilona égi jel alapján rátalált a helyre, eltávolíttatott onnan mindent, ami a pogány kultuszhoz tartozott, és a mélybe ásva egy sziklaüregben megtalálta a három keresztet, Jézusét és a két latorét.
A megtalálás örömét csak az zavarta, hogy a kereszteket nem lehetett egymástól megkülönböztetni. Ott volt ugyan külön Krisztus keresztjének felirata is, de nem lehetett tudni, hogy melyik kereszthez tartozik.
Ebben az időben a város egyik előkelő asszonya megbetegedett és már a halálán volt. Szent Ilona felkereste őt a keresztekkel együtt, és imáiban Isten segítségét kérte az asszony gyógyulásáért Krisztus keresztje által. Ezek után hozzáérintették a beteghez az egyik keresztet, de nem történt semmi, majd a másodikat is, de akkor sem történt változás. Amikor aztán odahozták a harmadik keresztet, és Ilona azzal is megérintette a beteget, az asszony kinyitotta a szemét, fölkelt és fürgén járni kezdett. Meggyógyult.
A császárné e jel láttán, fogadalmának megfelelően, azon a helyen, ahol az Úr keresztjét megtalálta, királyi pompával ragyogó templomot építtetett. Az eredeti épületnek ma már csak az alapjai vannak meg, a helyén álló Szent Sír-bazilikát a keresztesek idején építették fel.

20.000 éves glyptodon lelet egy argentin farmer lá...
Medve, hagyma, hagyj ma!
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/