Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Száz év óta először fedeztek fel ilyen nagy számú új madárfajt, ilyen kis földrajzi területen

 Száz év óta először fedeztek fel ilyen nagy számú új madárfajt, ilyen kis földrajzi területen

 Ennek az évnek az elején a madártan világ megdöbbent, amikor Frank Rheindt és munkatársai kiadtak egy olyan tanulmányt, amelyben öt teljesen új madárfajt, és öt új alfajt azonosítottak mindegyik Indonézia Sulawesi közelében lévő kis szigeteiről. Míg szinte minden évben új madárfajokat írnak le, a hathetes expedíció során leírt puszta taxonszám öröm- sokkot okozott a világnak.

A kutatók a hely egyedi geológiai története miatt célozták meg ezeket a szigeteket, hiszen nagyon mély víz választja el őket a szárazföldtől, ami azt jelenti, hogy még a korábbi jegesedési ciklusok során is, amikor a vízszint akár 120 méterre esett, elszigeteltek maradtak, megakadályozva a génáramlást.

Azonban nem csak a hosszú elszigeteltséggel rendelkező szigetekre összpontosítottak, hanem olyan szigeteket is megkíséreltek megtalálni, amelyek általában nem ismertek és amelyeket az ornitológusok soha nem fedeztek fel alaposan. Noha ezeket a szigeteket nem vizsgálták kiterjedten, előfordult, hogy olyan rendszertani kategóriáról ( taxonról) írtak, amelyeket hivatalosan már ismert a tudomány. Valójában az újonnan leírt fajok többsége legalább 4 éve az eBird gyűjteményében is szerepelnek, a „leírhatatlan taxon" címkével , az indonéziai szigetvilág Madarai (Eaton et al., 2016) terepi útmutató alapján. Ez azt jelenti, hogy az 5 újonnan leírt faj közül három esetében már vannak megfigyelési adatok, sőt néhány adathordozó is van az eBird-en, amelyek segítenek megérteni és megvédeni őket.

Ezeket az új taxonokat a BirdLife International még nem értékelte védettségi állapotának értékelése céljából, de Rheindt megállapítása szerint, mindegyiket kihalás fenyegeti. Különösen a Taliabu szöcske-hátsó szétterjedésének rendkívül korlátozott elterjedése van, és valószínűleg az élőhelyek súlyos csökkenését tapasztalta a fakitermelés és a tüzek révén. 

Frank Rheindt szerint ezek az új taxonok azonnali megőrzési intézkedéseket igényelnek annak biztosítása érdekében, hogy hosszú ideig fennmaradjanak a jövőben is.

Ez az öt új faj, valamint az öt új alfaj, a Clements Checklist következő frissítését követően hozzáadódik a Birds of the World madaraihoz.

Forrás: birdsoftheworld.org  

Kép: elobolygonk.hu
Róka móka
10 éves kislány mászta meg az El Capitan- t

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 26. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/