Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Szavazzon az ÉV FÁJA 2020-ra! Határidő november 22

Tatár juhar

 Szavazzon az ÉV FÁJA 2020-ra! Határidő november 22
 November 22-ig lehet szavazni a 2020-as év fájára a következő oldalon:
Idén a tatár juhar, a kecskefűz és a rezgő nyár közül lehet választani. Minden felhasználó egyszer szavazhat – írják a közleményben.
Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium az immáron hetedik alkalommal elindított voksolással a hazai fafajokra kívánja felhívni a figyelmet.
A tatár juhart (Acer tataricum) már a magyarok honfoglaló elődei is ismerték. Ökológiai szerepe jelentős, ugyanakkor kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt, ezért mára erőteljesen visszaszorult.
A kecskefűz (Salix caprea) leginkább arról ismert, hogy virágzata a húsvéti barka. Fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, és ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Az egyetlen magyarországi fűzfaj, amely többletvíz nélkül él.
Az elegáns megjelenésű rezgő nyár (Populus tremula) a hegy- és dombvidékek jellemző pionír fafaja. Fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében – olvasható a közleményben.

Forrás: erdon.ro

Kecskefűz
Rezgő nyár
Neves napok
A kis gyufaárus lány

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 12. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/