Suttogó anyabálnák 

 A északi simabálnák nőstényei ragadozók közelében úgy védelmezik kicsinyeiket, hogy suttogva beszélnek hozzájuk- olvasható egy amerikai tanulmányban.

A bálnafajokra alapjában nagy testméretük miatt nem leselkednek ragadozók, de kicsinyeikre sokkal gyakrabban vadásznak.

Az amerikai Syracuse-i Egyetem tudósai vezette kutatócsoport tapadókoronggal mikrofonokat erősített északi simabálnákra (Eubalaena glacialis), hogy hangadásaikat rögzítsék. A fajt a Természetvédelmi világszövetség (IUCN) a súlyosan veszélyeztetettek közé sorolja, nagyjából 500 példány maradt fenn belőlük. A kutatók azt találták, hogy az anya-borja párosok csökkentették az erős, messze hangzó kiáltásaik számát a fiatal egyedekhez és a vemhes nőstényekhez képest. Ugyanekkor az anya-borja párosok a többiekhez képest gyakrabban kommunikáltak nagyon halk hangokon. A simabálnák kiáltása általában körülbelül egy kilométerről hallható, a "suttogás" csak mintegy száz méteres körzetben.

Azokról a ragadozók, amelyek a bálnákra vadásznak, úgy vélik hallás utján azonosítják be az áldozataikat, annál is inkább mivel a vízben gyakran rosszak a látási viszonyok.


Forrás : MTI