Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Suttogó anyabálnák

Suttogó anyabálnák 

 A északi simabálnák nőstényei ragadozók közelében úgy védelmezik kicsinyeiket, hogy suttogva beszélnek hozzájuk- olvasható egy amerikai tanulmányban.

A bálnafajokra alapjában nagy testméretük miatt nem leselkednek ragadozók, de kicsinyeikre sokkal gyakrabban vadásznak.

Az amerikai Syracuse-i Egyetem tudósai vezette kutatócsoport tapadókoronggal mikrofonokat erősített északi simabálnákra (Eubalaena glacialis), hogy hangadásaikat rögzítsék. A fajt a Természetvédelmi világszövetség (IUCN) a súlyosan veszélyeztetettek közé sorolja, nagyjából 500 példány maradt fenn belőlük. A kutatók azt találták, hogy az anya-borja párosok csökkentették az erős, messze hangzó kiáltásaik számát a fiatal egyedekhez és a vemhes nőstényekhez képest. Ugyanekkor az anya-borja párosok a többiekhez képest gyakrabban kommunikáltak nagyon halk hangokon. A simabálnák kiáltása általában körülbelül egy kilométerről hallható, a "suttogás" csak mintegy száz méteres körzetben.

Azokról a ragadozók, amelyek a bálnákra vadásznak, úgy vélik hallás utján azonosítják be az áldozataikat, annál is inkább mivel a vízben gyakran rosszak a látási viszonyok.


Forrás : MTI

December barátja
Csak egy erdei séta ll. Ősz
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/