Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az űrhajósok már a Föld legalacsonyabb és legmagasabb pontjaira is eljutottak

" Limiting Factor" a búvárhajó

 Az űrhajósok már a Föld legalacsonyabb és legmagasabb pontjaira is eljutottak

Scott Parazynski

 Harminchat évvel a Challenger űrrepülőgép indulása után, a NASA volt űrhajósa, Kathy Sullivan a Challenger Deepnél, a Föld legmélyebb pontjára merült, a „Limiting Factor" merülő fedélzetén, 2020. június 7-én. 

A NASA volt űrhajósa, aki az első űrben járó amerikai nő volt, most a világ első nője, aki elérte a Föld legmélyebb pontját. Kathy Sullivan szombaton (június 6-án) az első nő és nyolcadik ember, aki 7 mérföld mélyre(11 kilométer) a félhold alakú Mariana árok aljára süllyedt, amely Guam közelében található a Csendes-óceán nyugati részén.

"Challenger Deep - és vissza!" írta Sullivan a Facebookon, miután befejezte a történelmi merülést. 10 915 méterrel a mérőeszközünkön".

A LImiting Factor, az első kereskedelmi forgalomban tanúsított mély víz alá süllyedő jármű. A "Pressure Drop" anyahajóról, az egykori amerikai haditengerészet hajójáról, amelyet kifejezetten ezen expedíció céljából felújítottak, Vescovo és Sullivan felfedezték a Challenger Deep keleti medencéjét egy tervezett tudományos merülés sorozatnak a részeként, amely a három medence felmérését szolgálja. Nyolc merülés során a Caladan Oceanic csapata reméli, hogy megfigyeli a vulkáni szellőzőnyílásokat, azonosítja a mélytengeri élővilág új fajait és feltérképezi az Egyesült Államok kizárólagos gazdasági övezetét a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hatóság (NOAA) kérésére.

Sullivannak a Challenger Deepbe történő merülésével az űrhajósok már a Föld legalacsonyabb és legmagasabb pontjaira is eljutottak, hiszen 2009. május 19-én Scott Parazynski két évvel az ötödik és az utolsó űrrepülő küldetése után megérkezett a Mount Everestre.

Forrás: space.com

Kathy Sullivan volt űrhajós és Victor Vescovo felfedező a „Limiting Factor” mélytengeri járműben a tengerfenéken a Challenger Deep alján, 2020. június 7-én, vasárnap. Kép jóváírása: Kathy Sullivan
Pressure Drop anyahajó
Szeresd a fákat
Dínó bánat

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 10. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/