Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Spot, a robotkutya most Csernobilban segíti a kutatókat feltérképezni a sugárzási szintet

 Spot, a robotkutya most Csernobilban segíti a kutatókat feltérképezni a sugárzási szintet

Az Ukrinform nevű ukrán hírlap jelentése szerint, a Bristoli Egyetem kutatói a csernobili kizárási zóna környékére telepítették a Boston Dynamic robotkutyáját, Spotot. Ez egy kísérlet a radioaktivitás feltérképezésére, megfigyelésére, olyan veszélyes zónákban is, ahova embereknek semmiképpen nem tanácsos bemenni, a sugárzás miatt, ez egészen pontosan a csernobili erőmű maradványai.

A Spot sugárzási érzékelőkkel felfegyverzett drónok kíséretében feltárta ezt az egész nagy területet, hogy 3D képeket és térképeket nyújtson a radionuklidok eloszlásáról. A küldetés magában foglalta a Vöröserdő feltárását, képek készítését és a veszélyeztetett területek azonosítását.

A Csernobili Erőművet körülvevő 10 négyzetkilométeres területet bezárva, a Vöröserdő továbbra is a világ egyik legszennyezettebb területe, miután a fenyőfák magas szintű sugárzást nyeltek el a bekövetkezett nukleáris baleset során Az erdőn belül vannak olyan gépdarabok is, amelyeket a katasztrófát követően a segélyhívó dolgozók dobtak le, és amelyek továbbra is rendkívüli mértékű sugárzást tartanak fenn.

Az autonóm felfedezésre képes Spot úgy tűnik, hogy tökéletesen alkalmas az emberi életet nem veszélyeztető sugárzás hotspotjainak ( csatlakozási pontjainak) felderítésére. A Boston Dynamics által épített és globális hírnevet elért Spot robot kutya egy mozgékony kutatórobot, amely elöl található szenzorok segítségével rögzíti az adatokat és navigál a különböző terepeken.

Forrás: IFLScience!

Kép: IFLScience!
112 évig él a világ legtovább élő édesvízi hala: I...
A kis gyufaárus lány

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. december 05. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/