Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

SPOT, a robotkutya figyelmezteti Szingapúrban az embereket a távolságtartásra

 SPOT, a robotkutya figyelmezteti Szingapúrban az embereket a távolságtartásra

 A szingapúri hatóságok csúcstechnológiai megközelítést alkalmaznak annak biztosítására, hogy a polgárok betartsák a társadalmi távolságtartási szabályokat, és egy kutyaszerű robotot telepítettek az elfoglalt Bishan-Ang Mo Kio park járőrözéséhez, amelynek feladata emlékeztetni az embereket a távolság megtartásának szükségességére.

A  Boston Dynamics által kifejlesztett, SPOT elnevezésű, távoli vezérlésű robotot eredetileg 2015-ben fejlesztették ki az Egyesült Államok Védelmi Fejlett Kutatási Projektjének (DARPA) finanszírozásával, és arra szánták, hogy többek között veszélyes helyzetekben végezzenek kutatási és mentési missziókat. Kifejezetten arra tervezték, hogy rendkívül stabil legyen a lábán, és megőrizze egyensúlyát még rúgás esetén is , akár egyenetlen vagy csúszós terepen sétálva.

Szingapúrban alig több mint 23 800 fertőzött volt, és a szigorú lezárási intézkedések továbbra is érvényben vannak június 1-jéig. Ezeknek a szabályoknak az alapján az emberek csak alapvető okok miatt hagyhatják el otthonukat, így például , ha élelmiszerboltba mennek. Bár a parkban történő sportolás megengedett, ezt csakis egyedül szabad megtenni. Azok, akik nem teljesítik ezeket a közegészségügyi intézkedéseket, súlyos pénzbírsággal és akár börtönbüntetéssel is sújthatók.
SPOT járőri feladata alatt udvariasan emlékezteti az embereket, hogy mindig legyenek legalább 1 méter távolságra egymástól. A robot hátán kamerák és érzékelők találhatók, amelyeket a parkot használók számának megfigyelésére használ, bár nem képes személyeket nyomon követni vagy személyes adatokat megszerezni - állítja a Reuters.

Egy kéthetes kezdeti próbaidőszak után a hatóságok döntenek arról, hogy a SPOT-nak elegendő hatása volt-e az emberekre, hogy indokolt-e a robot kutyák munkájának folytatása más zöldterületeken, amelyek közül néhányban már robotok járőröznek.

Egy park közelében található tartályban például egy autó alakú botot helyeztek el rögzített üzenetek közvetítésére, emlékeztetve az embereket, hogy ne fosztogassanak, vagy ne gyűljenek csoportokba.

Forrás: IFLSCIENCE!

Kép: IFLSCIENCE!
A sellő
Deni, Dini és Dönci kalandjai 3.

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 04. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/