Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Sportoljunk okosan együtt gyermekünkkel!

 Sportoljunk okosan együtt gyermekünkkel!

 A felnőtt szervezethez képest a gyermek eltérő módon reagál a terhelésre. Terhelés élettani vizsgálatoknál a vizsgálatvégző szakember figyelembe veszi ezeket az élettani különbségeket, de mik azok, amikre a hétköznapi életben felelős szülőként figyelemmel lehetünk?

Legalapvetőbb különbség, hogy a gyermekek nem anyagcsere specialisták.

Tehát rövid, magas intenzitású terhelések hatására a felszaporodott tejsav hamar megállásra bírja a gyermekeket. A helyi fáradás sokkal szembetűnőbb a gyermekeknél. Sokszor látni olyat, hogy apa, fia egymás mellett tekernek biciklivel, de míg a nagy biciklin egyet teker a felnőtt ember, a gyerek biciklin 4-et kell. Nem beszélve arról, hogy a gyermeki mozgás nem gazdaságos, mert mozgásaikat nem a legoptimálisabb, koordináltabb módon végzik.Jó az együtt biciklizés, futás, sportolás, csak legyünk figyelemmel gyermekünkre!

Ezeken kívül a szén-dioxidnak nagyon magas a légzésfokozó hatása, tehát magasabb terhelésre kialakult oxigén hiányos állapotban a gyermekek fokozott, sokszor kapkodó légzéssel próbálnak kompenzálni.

Szülőként fontos megtanítani gyermekünket a helyes légzésre. Orron beszívott és a kifújásra is odafigyelt mély légzés a helyes. Terhelést követően is igyekezni kell erre.

A gyermekek hőháztartása is rosszabbul működik, mint a felnőtteké. Nehezebben tűrik, a meleget. Nem tudnak olyan gyorsan reagálni a megváltozott körülményekre. Ezért is nagyon fontos odafigyelnünk a melegben való sportolásra. A folyamatos tarkó és csukló hűtéssel és a kalap viselésével elkerülhetjük, a hőgutát.

A szívműködésük sem olyan, mint a felnőtteknek.

Nyugalmi pulzusuk is magasabb és terhelés hatására is jobban emelkedik. Tehát nem kell megijednünk egy esetleges 210-es pulzustól sem. Általánosan elfogadott képlettel (220-életkor) ki tudjuk számítani a maximális pulzust. Megjegyzem, az előbb említett okok miatt a gyermek nehezen tudja elérni maximális teljesítőképességét (helyi fáradás, oxigén hiány, hőháztartási problémák).

A sportolás szeretetét gyermekkorban lehet a legkönnyebben elsajátítani.

Ezért fontos, hogy a mozgás jó élményként maradjon meg emlékezetükben. Egy-egy túlhajszolás, melegtől való rosszullét olyan negatív benyomást kelthetnek, mely miatt inkább a szobában maradnak a gyerekek a „biztos élvezetet nyújtó" TV előtt.

Sportoljunk okosan együtt gyermekünkkel!

Forrás: szeretemagyermekem.hu
Kegyetlen darazsak
Neves napok

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 25. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/