Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Sportoljunk okosan együtt gyermekünkkel!

 Sportoljunk okosan együtt gyermekünkkel!

 A felnőtt szervezethez képest a gyermek eltérő módon reagál a terhelésre. Terhelés élettani vizsgálatoknál a vizsgálatvégző szakember figyelembe veszi ezeket az élettani különbségeket, de mik azok, amikre a hétköznapi életben felelős szülőként figyelemmel lehetünk?

Legalapvetőbb különbség, hogy a gyermekek nem anyagcsere specialisták.

Tehát rövid, magas intenzitású terhelések hatására a felszaporodott tejsav hamar megállásra bírja a gyermekeket. A helyi fáradás sokkal szembetűnőbb a gyermekeknél. Sokszor látni olyat, hogy apa, fia egymás mellett tekernek biciklivel, de míg a nagy biciklin egyet teker a felnőtt ember, a gyerek biciklin 4-et kell. Nem beszélve arról, hogy a gyermeki mozgás nem gazdaságos, mert mozgásaikat nem a legoptimálisabb, koordináltabb módon végzik.Jó az együtt biciklizés, futás, sportolás, csak legyünk figyelemmel gyermekünkre!

Ezeken kívül a szén-dioxidnak nagyon magas a légzésfokozó hatása, tehát magasabb terhelésre kialakult oxigén hiányos állapotban a gyermekek fokozott, sokszor kapkodó légzéssel próbálnak kompenzálni.

Szülőként fontos megtanítani gyermekünket a helyes légzésre. Orron beszívott és a kifújásra is odafigyelt mély légzés a helyes. Terhelést követően is igyekezni kell erre.

A gyermekek hőháztartása is rosszabbul működik, mint a felnőtteké. Nehezebben tűrik, a meleget. Nem tudnak olyan gyorsan reagálni a megváltozott körülményekre. Ezért is nagyon fontos odafigyelnünk a melegben való sportolásra. A folyamatos tarkó és csukló hűtéssel és a kalap viselésével elkerülhetjük, a hőgutát.

A szívműködésük sem olyan, mint a felnőtteknek.

Nyugalmi pulzusuk is magasabb és terhelés hatására is jobban emelkedik. Tehát nem kell megijednünk egy esetleges 210-es pulzustól sem. Általánosan elfogadott képlettel (220-életkor) ki tudjuk számítani a maximális pulzust. Megjegyzem, az előbb említett okok miatt a gyermek nehezen tudja elérni maximális teljesítőképességét (helyi fáradás, oxigén hiány, hőháztartási problémák).

A sportolás szeretetét gyermekkorban lehet a legkönnyebben elsajátítani.

Ezért fontos, hogy a mozgás jó élményként maradjon meg emlékezetükben. Egy-egy túlhajszolás, melegtől való rosszullét olyan negatív benyomást kelthetnek, mely miatt inkább a szobában maradnak a gyerekek a „biztos élvezetet nyújtó" TV előtt.

Sportoljunk okosan együtt gyermekünkkel!

Forrás: szeretemagyermekem.hu
A farkastanya
Új lakóval gazdagodott a Szegedi Vadaspark

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 16. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/