Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Sosem késő leszokni a dohányzásról, a tüdő állapota nagymértékben javulhat

Kép: wallhere.com

 Sosem késő leszokni a dohányzásról, a tüdő állapota nagymértékben javulhat

 Nem nagy titok, hogy a dohányzásról való leszokás jótékony hatással van az egészségre, ám egy nemrégiben a Nature folyóiratban közzétett tanulmány rámutatott, hogy még a súlyos dohányosok is csökkentették a tüdőrák kockázatát, feltéve, hogy hajlandóak voltak teljesen abbahagyni a dohányzást. Az Egészségügyi Világszervezet szerint körülbelül 1,1 milliárd dohányzó van az egész világon, ez a felfedezés reményt kínál azoknak a dohányosoknak, akik azt gondolják, hogy már késő változtatni.

A dohányzás közvetlenül kapcsolódik a becslések szerint évente 1,8 millió tüdődaganatos halálesethez, ami az Egyesült Királyságban a bejelentett betegségek 72 százalékát teszi ki. A rák kialakulásának fokozott kockázata abból fakad, hogy a cigarettafüstben lévő karcinogén szerek befolyásolják a tüdő sejtjeit. Súlyos dohányos esetén sok sejt hordoz genetikai mutációkat, amelyek közül néhány a rák okozója lehet.

A Wellcome Sanger Intézet és a londoni University College tanulmánya azt találta, hogy azoknak a résztvevőknek a számára, akik egyszer rendszeresen dohányoztak, de mióta elkezdték a leszokást, a genetikailag egészséges sejtek száma óriási mértékben megnőtt azokhoz a résztvevőkhöz képest, akik még mindig dohányoznak. 

Ez azt mutatja, hogy még a hosszú távú dohányosokon is van remény a tüdőszövet egészségének megváltoztatásában, és következésképpen csökkenteni tudja a tüdőrák jövőbeli kockázatát.

Forrás: IFLScience

Kismajom az óvodában
A hóember
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. május 08. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/