Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Soha nem látott szigetet fedeztek fel az Antarktisz partjainál

Az Eagle-sziget hótakarójának 20% -át elvesztette csak kilenc nap alatt, február 4 és február 13. között (a NASA Föld Megfigyelő Intézet jóvoltából)

 Soha nem látott szigetet fedeztek fel az Antarktisz partjainál

Az Antarktiszon a magas hőmérséklet miatt, a jégsapkák példátlan mértékben megolvadtak. Ahogy a gleccserek visszahúzódnak, nyomást gyakorolnak a kontinensre, lehetővé téve a talaj emelkedését. A hőhullám hatását jól mutatják a NASA által kiadott műholdképek, amelyek a félsziget csúcsánál található Eagle-sziget február 4-i és 13-i állapotát hasonlítják össze. Az adatok szerint 2,33 négyzetkilométernyi hótakarót borítottak el a hó olvadása nyomán keletkező olvadéktavak (a kép kékes foltjai), és a sziget ez idő alatt bő 10 centiméter vastag hóréteget vesztett el, ami a szezonális hótömeg 20 százaléka.

Ez a történet arról, hogyan alakulhatott ki az Antarktisz partjainál egy  soha nem látott sziget .

A Thwaites Offshore Research (THOR) projekt tagjai először vették észre a soha nem ábrázolt szigetet, miközben expedíciót hajtottak végre a Nathaniel B. Palmer kutatóhajó fedélzetén, és áthaladtak a Pine Island-öbölön, a Nature News„Giuliana Viglione" beszámolója szerint . 

A sziget - amelyet Sifnek neveztek el (Germán mitológiai alak, Thor felesége, Trúd anyja. Az elterjedt magyarázat szerint Sif a szántóföld megszemélyesítője, hajzata az aranyos vetés, melyet a nyári nap heve megérlel, s amely a sarló alatt le is hull. )- elég nagy ahhoz, hogy a műholdak észrevegyék az űrből, mely korábban jég alatt rejtőzködött. A Pine Island-gleccser az Antarktisz egyik leggyorsabban visszahúzódó gleccsere. Mivel a hajók ritkán közlekednek olyan délre, mint a hónap elején a Palmer , valószínűleg ez a legénység fedezte fel először a szigetet. A houstoni egyetem geológusa, Julia Wellner , az expedíció egyik vezető kutatója, február 11-én először osztotta meg a felfedezést a Twitteren.

 A Palmer legénysége mintákat vett a gránitból készült szigetről, amely betekintést nyújthat a kontinens elmozdulásába, ám a csapat előzetes eredményei március végén nem lesznek elérhetők, amikor a hajó visszatér a kikötőbe.

„Ez az egy sziget sok nyomot tartalmazhat" - mondta Lauren Simkins, a Charlottesville-i Virginiai Egyetem jeges geológusa a Nature News-nak .

Mauri Pelto, a Nichols College gleccserkutatója szerint nem is önmagában ez a februári hőhullám a durva, sokkal nagyobb jelentősége van annak, hogy az ilyen meleg időszakok milyen gyakorisággal jelentkeznek: a mostani ebben az évszakban már a harmadik volt egy tavaly novemberi és egy idén januári hasonló időszak után.

Forrás: smithsonianmag.com

A jéghegyek a Pine Island gleccseréből a Pine Island Baybe szakadtak, ahol a kutatók egy nem feltöltött, jelenleg Sif nevű szigetet találtak. (A NASA Föld Megfigyelő Intézet jóvoltából)
A Járványos asszony
LarvalBot : a korallzátonyok megmentője
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. október 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/