Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

System 101: Sikeresen teszi a dolgát a csendes-óceáni hulladékbegyűjtő

 System 101: Sikeresen teszi a dolgát a csendes-óceáni hulladékbegyűjtő

 Megkezdte a műanyagszemét begyűjtését a Csendes-óceánon egy holland feltaláló lebegő szemétszedője, a System 101 berendezés, amelynek egy évvel ezelőtti tesztüzeme kudarccal végződött.Az U alakú rendszer egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből és egy 3 méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll. A filter által kiszűrt szemetet hajók szállítják a partokra, az első adagot várhatóan decemberben, az első fázis után. 

A konstruktőrök becslései szerint az örvénylő áramlatok természet adta energiáit kihasználó tengeri takarítógép 1,8 milliárd műanyagdarabot gyűjthet össze. A 25 éves feltaláló elmondása szerint már terveznek egy nagyobb és emberi közreműködés nélkül hosszabb ideig működni képes takarítógépet is.

A Boyan Slat által hét éve megálmodott projektet cégek, egyetemek mellett a holland kormány támogatja. 2011-ben, 16 éves korában, Slat Görögországban búvárkodás közben a tenger mélyén nagyon sok műanyagot látott, ez terelte az életét ebbe az irányba. Úgy döntött, hogy egy középiskolai projektjét az óceán plasztikai szennyezésének mélyebb vizsgálatára szenteli és kutatta miért is tartják lehetetlennek az óceán megtisztítását. Később jött az ötlet, hogy építsen egy passzív rendszert, a keringő óceáni áramlatok erejét hasznosítva. Slat abbahagyta repülőgépészeti mérnöki tanulmányait a Tu Delftnél , hogy idejét az ötlete fejlesztésére fordítsa. 2014- ben alapította a The Ocean Cleanup- ot.

Slat hangsúlyozta, hogy a sikertelen tesztüzem után partra vontatott és kijavított berendezés minden méretosztályú műanyaghulladékot képes begyűjteni, beleértve a mikroplasztikot is. Hangsúlyozta, hogy a konstrukció működőképes, megvalósíthatónak tűnik a terv a tengeri szemét begyűjtésére.

Forrás: MTI

Boyan Slat , 25 éves feltaláló, Foto: i.pining.com
Melyik az egészségesebb étrend: a vegán vagy a hús...
Téli csoda
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 25. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/