Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Diós Anita

Diós Anita írásai, videói

Segítsünk a kézmosásban az óvodákba, iskolákba visszatérő gyerekeknek!

Visszatérhetnek az iskolákba, óvodákba a legkisebbek, azonban nem alaptalan a szülők óvatossága. Amíg a járvány nem csillapodik, különösen fontos, hogy a gyerekeket rávezessük arra, miért kell kezet mosni, és hogyan is zajlik egy alapos kézmosás. 

Olykor elfelejtjük, hogy egy egyszerű, hagyományos kézmosás milyen hatalmas segítséget is jelent az egészség megőrzésében, a mostani pandémiás helyzet azonban emlékeztet minket arra, hogy akár ilyen aprósággal is mennyi baj elkerülhető.

Alapvetően a kézmosás akkor is működik, ha valamiért nincs éppen szappanunk – ha viszont víz nincs elérhető közelségben, az alkoholos kézfertőtlenítő is éppúgy megteszi.

A „jó" kézmosás ismértve tehát nem az eszköz, amit használunk, hanem az időtartam, illetve a megfelelő technika.

Az Egészségügyi Világszervezet által kiadott anyag szerint az ideális kézmosás menete a következő:

  1. Nedvesítsük be a kezünket.
  2. Vegyünk magunkhoz elegendő mennyiségű szappant.
  3. A két tenyerünket körkörös mozgással dörzsöljük össze.
  4. Az egyik tenyérrel dörzsöljük tisztára a másik kéz kézfejét, majd végezzük el ugyanezt fordítva.
  5. Fordítsuk két tenyerünket egymással szembe, kulcsoljuk össze az ujjainkat, majd fel-lefelé mozgatva a kezeinket az ujjközöket is tisztítsuk meg.
  6. Az ujjak felső részét úgy mossuk meg, hogy a két kezünkkel a másik kéz ujjainak belső részét megfogjuk, s így dörzsöljük le onnan a szennyeződést.
  7. A hüvelykujjakat a másik kézzel megfogva előre-hátra irányuló „csavaró" mozdulatokkal mossuk tisztára.
  8. Az ujjbegyeket a tenyérhez dörzsölve a maradék szennyeződéstől is szabaduljunk meg.
  9. Öblítsük le a szappant.
  10. Töröljük tiszta törölközőbe, papírtörlőbe a kezünket, vagy kézszárítóval szárítsuk meg.

Mivel a gyerekek egy része hajlamos elsietni a kézmosást, érdemes valamivel a hosszan tartó kézmosásra irányítani a figyelmüket.

Ha ismerünk egy hosszabb, nagyjából 20 másodpercig tartó dalocskát vagy mondókát, mondhatjuk nekik, hogy addig mossanak kezet, amíg azt el tudják énekelni, vagy mondani.

Az is jó megoldás, ha játékosan megtanítjuk nekik a kézmosás lépéseit. Az itt látható videóban például Bernát, a vörös panda mutatja be, hogyan kell jól kezet mosni. A videó végére pedig „huss", varázslatos módon el is tűnnek a mancsáról a kis kórokozók.

A gyakori kézmosás és kézfertőtlenítés ugyan különösen hasznos tud lenni, de sajnos az érzékenyebb bőrűek esetében – legyen szó gyerekekről vagy felnőttekről – a kézfej bőrének kiszáradásához, érzékenyebbé válásához, rosszabb esetben kisebesedéséhez vezethet.

Ennek oka, hogy a bőr külső részén természetes módon megtalálható egy általunk előállított, a faggyúból kialakuló vékony zsírréteg, valamint ugyancsak a faggyú kellő mennyiségű viaszt is biztosít a külső hatások elleni védelemhez. A szappanos, alkoholos kézmosás és kézfertőtlenítés ezeket tünteti el a bőr felületéről, ami viszkető, száraz, piros, de akár sebesedő bőrhöz is vezethet.

Enyhíthető ez a hatás, ha nem illatosított és mesterséges színezékektől mentes készítményeket használunk, hiszen ezek a hozzáadott anyagok sajnos további irritációt jelenthetnek az egyébként is szárazabbá váló bőrnek.

A megoldást a hidratáló hatású kézkrémek használata jelenti, amelyek közül gyerekek esetében érdemes ugyancsak olyat használni, amelyben a lehető legkevesebb hozzáadott illatosító, színező anyag található. Az estére ajánlott krémek és zselék is sokat segíthetnek a kéz állapotán. A lényeg itt is a rendszeresség: nemcsak a gyakori kézmosásra kell figyelni, hanem az ehhez mérten gyakori hidratálása is. 

Tóthárpád Ferenc - A szél és a hóember
Melyik az egészségesebb étrend: a vegán vagy a hús...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 25. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/