Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Sárga erdei tulipán

Sárga erdei tulipán 

Tulipa tarda

 A tulipán (Tulipa) a Zárvatermők törzsébe, az Egyszikűek osztályába és a Liliomfélék családjába tartozó növény. A nemzetségbe több mint 100 botanikai faj és kb. 5600 nemesített fajta tartozik. A vadon élő tulipán fajok nagy része Közép-Ázsiában őshonos, de megtalálhatóak még Észak-Afrikában, Közel-Keleten, Távol-Keleten és Európában is. A Tulipa sylvestris, azaz a Sárga erdei tulipán élőhelyét a helyi köztemető mellett Mezőberényben fedezték fel 2010. áprilisában, a tulipán virágzási időszakában. A növény meghatározása a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársainak segítségével valósult meg, melynek során kiderült, hogy egy Magyarországon ritkán előforduló tulipánfajtáról van szó. Csete Gyula feleségével kerékpározott a városban, amikor figyelmesek lettek a különleges növényre, amelyet a muzeológus az internet segítségével próbált meg beazonosítani.

A világhálón fellelt adatok egyértelműen arra engedtek következtetni, hogy sárga erdei tulipánra bukkantak, ami Magyarországon szinte egyáltalán nem található meg. Dél-Európában, illetve Nyugat-Európa egyes országaiban ellenben őshonos, ahol kifejezetten vadon, nem pedig kertekben él.

Leginkább a füves, napos részeket kedveli, ott érzi igazán jól magát, s Mezőberényben is egy ilyen helyre „fészkelte be" magát.

A Sárga erdei tulipán Magyarországon szinte egyáltalán nem található meg, Dél Európában és Nyugat-Európa egyes országaiban őshonos, vadon élő növény. A tulipán alakja ősi magyar népművészeti jelkép, motívuma a magyar hagyományban több helyen is megjelenik: fafaragásokon, kapufélfákon, fejfákon, kályhacsempéken, cserépedényeken, hímzéseken.. A növény egyik élőhelye Mezőberényben helyi védettség alatt áll, ritkaságával odafigyelést érdemel, a város és a térség természetes környezetének megőrzendő értéke.

Koca anyó
A szeretet , amely taníthat

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 07. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/