Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Sárga erdei tulipán

Sárga erdei tulipán 

Tulipa tarda

 A tulipán (Tulipa) a Zárvatermők törzsébe, az Egyszikűek osztályába és a Liliomfélék családjába tartozó növény. A nemzetségbe több mint 100 botanikai faj és kb. 5600 nemesített fajta tartozik. A vadon élő tulipán fajok nagy része Közép-Ázsiában őshonos, de megtalálhatóak még Észak-Afrikában, Közel-Keleten, Távol-Keleten és Európában is. A Tulipa sylvestris, azaz a Sárga erdei tulipán élőhelyét a helyi köztemető mellett Mezőberényben fedezték fel 2010. áprilisában, a tulipán virágzási időszakában. A növény meghatározása a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársainak segítségével valósult meg, melynek során kiderült, hogy egy Magyarországon ritkán előforduló tulipánfajtáról van szó. Csete Gyula feleségével kerékpározott a városban, amikor figyelmesek lettek a különleges növényre, amelyet a muzeológus az internet segítségével próbált meg beazonosítani.

A világhálón fellelt adatok egyértelműen arra engedtek következtetni, hogy sárga erdei tulipánra bukkantak, ami Magyarországon szinte egyáltalán nem található meg. Dél-Európában, illetve Nyugat-Európa egyes országaiban ellenben őshonos, ahol kifejezetten vadon, nem pedig kertekben él.

Leginkább a füves, napos részeket kedveli, ott érzi igazán jól magát, s Mezőberényben is egy ilyen helyre „fészkelte be" magát.

A Sárga erdei tulipán Magyarországon szinte egyáltalán nem található meg, Dél Európában és Nyugat-Európa egyes országaiban őshonos, vadon élő növény. A tulipán alakja ősi magyar népművészeti jelkép, motívuma a magyar hagyományban több helyen is megjelenik: fafaragásokon, kapufélfákon, fejfákon, kályhacsempéken, cserépedényeken, hímzéseken.. A növény egyik élőhelye Mezőberényben helyi védettség alatt áll, ritkaságával odafigyelést érdemel, a város és a térség természetes környezetének megőrzendő értéke.

Surranó Soma kalandjai
Szent Mihály barlang, Gibraltár
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/