Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Rovarok által inspirált robot

 Rovarok által inspirált robot

RoboBee X-Wing

 A kutatók már nagyon régóta szeretnének létrehozni bogár méretű robotokat, amelyek lehetőség szerint repülnek is. Nagy segítség lehetne úgy az űrkutatásban, mint a katasztrófavédelemben, valamint a mezőgazdaságban. A mai rendelkezésünkre álló elektronikai felszerelések, amelyek szükségesek az áramellátásához és a vezérléséhez, eddig ezt nem tették lehetővé.

2019. június 26- án a Harvard kutatói bemutattak egy rovar által inspirált robotot RoboBee X-Wing néven. Ez a világ legkönnyebb robotja. Szárnya 3, 5 , magassága 6, 5 centiméter. Apró szárnyai másodpercenként 120 szárnycsapkodásra képesek, az energiát a szárnyak fölé épített napelemekből nyeri. A jármű négy szárnyat használ, amelyeket két alumínium-oxiddal erősített piezoelektromos hajtómű hajt meg, hogy növelje az aerodinamikai hatékonyságot és elérje a csúcs emelő-súly arányát 4,1-1 , amely nagyobb izomtömegű tolóerőt mutat, mint tipikus biológiai társaiké. A jármű integrált rendszere és a nem kötött repüléshez szükséges elektronika súlya 259 milligramm. Hasznos terhelhetősége lehetővé teszi további fedélzeti eszközök használatát. Csak 110–120 milliwatt teljesítményt fogyasztva a rendszer megfelel, a hasonló méretű rovarok, mint például a méhek tolóerő hatékonyságának. Hosszabb repülésre azonban nem képes, a kutatók mégis nagy mérföldkőnek tekintik az eredményt.

Elmondásuk szerint még nagyon sok fejlesztésre van szükség elsősorban a navigációban, az energiaforrásban és a szélellenállás megoldásában. Ennek ellenére Jafferies és Helbling a Nature folyóiratban publikálták a kutatómunkájukat, s máris egy továbbfejlesztett változaton dolgoznak.

Tóthárpád Ferenc - A szél és a hóember
NLC (Noctilucent Cloud) : avagy az éjszakai világ...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 26. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/