Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A mese tanít, nyugtat, szórakoztat

Reggel az erdőn

Reggel az erdőn

Skolik Ágnes: Reggel az erdőn

A Napocska kibújt a domb mögül, és rámosolygott a völgyben elterülő erdőre.

– Jó reggelt, jó reggelt! Itt vagyok újra!–mondta nevetve. Aztán körülnézett, hogy az erdő állatai ébren vannak-e már?

Egy magas tölgyfa legtetején hatalmas sasfészket pillantott meg. A nagy madár felállt a fészekben, megigazgatta az ágakból készült fekhelyét, majd tovarepült a közeli rét irányába.

A másik fa odvába pedig éppen akkor repül vissza egy bagoly, aki az éjszakai vadászat után, most, nappal fog aludni. Átalussza az egész gyönyörű napot, Így aztán a Napocskát csak reggel és este látja egy kicsi időre. Egy kisebb odúból pedig egy kis mókus dugja ki a fejét. Körülkémlel, kiszimatol, majd fejjel lefelé leszalad a fa törzsén. Megéhezett, s most elmegy makkot, vagy más eleséget keresni.

A fa egyik alsó ágán egy apró madárfészek bújik meg. A kismadár már ébren van, a fészek mellett ágon álldogál és énekével köszönti a napfelkeltét. A fák alatt a sűrű bokrok között egy őzcsalád ébredezik. Őzanyu elindul a bokrok közt a mezőre, két gidája pedig követi őt.

A magas tölgyfa tövében, vajon mi bújik meg a föld alatti üregben? Nini, épp most dugja ki a fejét, vagyis előbb a két hatalmas fülét. Bizony ő egy nyuszika.

Kikukucskál, körbenéz, majd kimászik az üregből és elszalad a mező irányába.

Amott egy másik üreg van a föld alatt. Nehéz észrevenni, mert nagyon jól elrejtette az építője a magas aljnövényzetben. Nem kell sokat találgatni, hogy vajon kié lehet? Éppen most tér vissza a rőt bundájú rókamama a kölykeihez. Éjjel vadászott nekik egy kis eleséget.

A zajra felébredt az avar alatt alvó sündisznó is. Álmosan kinyújtózkodott, majd újra tüskés labdává gömbölyödött és aludt tovább. Még biztosan nem éhes. Vagy csak álmosabb, mint amilyen éhes. A kisegér viszont biztosan éhes, mert nagyon fürge! Egy korhadt fa alatt volt az éjszakai szállása, ahonnan most elindult reggelit keresni.

Odébb egy nagy kalapú gomba alatt, a kiscsiga ébredezik. Kidugja a szarvát, majd a fejét a házából, köszönti a Napocskát, és lassan, nagyon lassan elindul egy reggeli sétára.

Felébredt az erdő. Énekelnek a madarak, repkednek a fák között, a talajon megreccsen egy-egy faág, ahogy az őzek rálépnek, mókusok szaladgálnak a fák törzsein. A Napocska bekukkant a lombok közé, és mosolyogva halad tovább az égi útján, egyre feljebb és feljebb, meleg sugarakat szórva az erdő fái és állatai felé. 

Deni, Dini és Dönci kalandjai 3.
Peru: Cuzco, az egykori Inka Birodalom fővárosa

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 22. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/