Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A mese tanít, nyugtat, szórakoztat

Reggel az erdőn

Reggel az erdőn

Skolik Ágnes: Reggel az erdőn

A Napocska kibújt a domb mögül, és rámosolygott a völgyben elterülő erdőre.

– Jó reggelt, jó reggelt! Itt vagyok újra!–mondta nevetve. Aztán körülnézett, hogy az erdő állatai ébren vannak-e már?

Egy magas tölgyfa legtetején hatalmas sasfészket pillantott meg. A nagy madár felállt a fészekben, megigazgatta az ágakból készült fekhelyét, majd tovarepült a közeli rét irányába.

A másik fa odvába pedig éppen akkor repül vissza egy bagoly, aki az éjszakai vadászat után, most, nappal fog aludni. Átalussza az egész gyönyörű napot, Így aztán a Napocskát csak reggel és este látja egy kicsi időre. Egy kisebb odúból pedig egy kis mókus dugja ki a fejét. Körülkémlel, kiszimatol, majd fejjel lefelé leszalad a fa törzsén. Megéhezett, s most elmegy makkot, vagy más eleséget keresni.

A fa egyik alsó ágán egy apró madárfészek bújik meg. A kismadár már ébren van, a fészek mellett ágon álldogál és énekével köszönti a napfelkeltét. A fák alatt a sűrű bokrok között egy őzcsalád ébredezik. Őzanyu elindul a bokrok közt a mezőre, két gidája pedig követi őt.

A magas tölgyfa tövében, vajon mi bújik meg a föld alatti üregben? Nini, épp most dugja ki a fejét, vagyis előbb a két hatalmas fülét. Bizony ő egy nyuszika.

Kikukucskál, körbenéz, majd kimászik az üregből és elszalad a mező irányába.

Amott egy másik üreg van a föld alatt. Nehéz észrevenni, mert nagyon jól elrejtette az építője a magas aljnövényzetben. Nem kell sokat találgatni, hogy vajon kié lehet? Éppen most tér vissza a rőt bundájú rókamama a kölykeihez. Éjjel vadászott nekik egy kis eleséget.

A zajra felébredt az avar alatt alvó sündisznó is. Álmosan kinyújtózkodott, majd újra tüskés labdává gömbölyödött és aludt tovább. Még biztosan nem éhes. Vagy csak álmosabb, mint amilyen éhes. A kisegér viszont biztosan éhes, mert nagyon fürge! Egy korhadt fa alatt volt az éjszakai szállása, ahonnan most elindult reggelit keresni.

Odébb egy nagy kalapú gomba alatt, a kiscsiga ébredezik. Kidugja a szarvát, majd a fejét a házából, köszönti a Napocskát, és lassan, nagyon lassan elindul egy reggeli sétára.

Felébredt az erdő. Énekelnek a madarak, repkednek a fák között, a talajon megreccsen egy-egy faág, ahogy az őzek rálépnek, mókusok szaladgálnak a fák törzsein. A Napocska bekukkant a lombok közé, és mosolyogva halad tovább az égi útján, egyre feljebb és feljebb, meleg sugarakat szórva az erdő fái és állatai felé. 

Szín-játék
Dió Magazin - 2022 - Június
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. július 01. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/